Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Plafonarea prețurilor este soluția pe care o așteaptă toți românii!

Ne aflăm în pragul iernii într-un context internațional extrem de defavorabil, în special pentru consumatorii români.

Riscăm să producem o dramă națională în această iarnă prin faptul că marea majoritate a populației țării noastre va fi nevoită să suporte frigul în case. Prețurile au explodat în întreaga Uniune Europeană, atât la gazele naturale, cât și la energia electrică, încă dependentă de producția prin arderea hidrocarburilor.
Contextul internațional nefavorabil este cauzat de jocurile geostrategice care, din păcate, afectează în mod direct și țara noastră. Scumpirea gazelor din Rusia și crearea de rute de transport a acestora care ocolesc țara noastră au condus la prețuri colosale pentru aceste resurse. Chiar și așa, țara noastră a înregistrat o creștere cu peste 380% a importului de gaze naturale din Rusia. Asta în pofida faptului că România este producător și că are resurse naturale încă neexploatate.
Mai mult, înregistrăm o creștere a exporturilor de energie electrică ieftină produsă prin hidrocentrale și centrala nucleară de la Cernavodă, însă prețurile electricității pentru consumatorii interni sunt prohibitive.
Din nefericire, acest context internațional nefavorabil a coincis și cu o măsură de liberalizare a pieței de energie, măsură prevăzută de acordurile încheiate de România cu mulți ani înainte. Însă, doar extrem de proasta gestionare a acestei liberalizări a făcut ca prețul energiei să crească și de zeci de ori! Acum, în prag de iarnă, românii riscă să nu poată suporta costurile facturilor sau, mai rău în timp de pandemie, să stea în frig!
Partidul Social Democrat este singurul partid care a ales să-și asume responsabilitatea de a proteja cetățenii români în defavoarea profiturilor companiilor din sectorul energetic. Noi credem că oamenii sunt mai importanți decât companiile sau corporațiile și, de aceea, moral și etic este să asigurăm oamenilor minimul nivel de trai chiar dacă asta afectează profiturile uriașe ale unora.
PSD a depus o serie de amendamente prin care, urmând exemplul altor țări europene cum ar fi Spania, să se plafoneze prețurile la energie și gaze naturale pe perioada iernii. PSD a propus un plafon al energiei active de 250 lei/Mwh față de ultimele oferte ale furnizorilor care au ajuns la 950 lei/Mwh! La gaze naturale noi am propus 135 lei/Mwh, față de 650 lei/Mwh propuse de furnizori.
Soluțiile noastre propun o scădere de 74% în cazul energiei și de 79% în cazul gazelor naturale pe o perioadă de 6 luni, adică până la depășirea lunilor dificile de iarnă.
Speranța noastră este să înțelegem cu toții că românii nu pot suporta costuri suplimentare de minim 1.200 euro pe an fiindcă statul român nu îi poate proteja în fața acestor scumpiri ireale! De aceea, măsurile propuse de PSD pentru protejarea populației trebuie să intre în vigoare cât mai rapid!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro