Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Liberalii aruncă la gunoi românii din diaspora!

Probabil că pentru mulți dintre noi este o surpriză cel puțin neplăcută modul în care Partidul Național Liberal a ales să se raporteze la țară și la responsabilitatea de a administra România.

Este prea lungă lista măsurilor confuze și adesea incompetente pe care liberalii le-au luat în ultimii doi ani de guvernare. Însă, astăzi vreau să atrag atenția asupra unei noi trădări a votului pe care cetățenii l-au dat liberalilor.
O bună parte din cele 25 de procente pe care PNL le-a obținut la alegerile parlamentare din 2020 au venit de la românii din diaspora. Propaganda politică agresivă de acuzare a PSD pentru toate relele din lume a fost amplificată exagerat în rândul românilor plecați peste hotare. Nu este o surpriză acest fapt deoarece încă din 2008 fostul PDL (actualmente mare parte din PNL!) a investit masiv în crearea unor rețele de influență în rândurile organizațiilor românești din diaspora. Miza atunci a fost evitarea suspendării președintelui Traian Băsescu. Investiția a adus „profit” în sensul în care Băsescu a evitat suspendarea doar cu sprijinul diasporei, fiindcă în țară românii se săturaseră de excesele sale și ale PDL-ului.
PNL a folosit nevoile, dorințele și aspirațiile românilor din afara granițelor României pentru a mai obține ceva procente în plus la alegeri. Interesant este faptul că, deși PNL se baza pe voturile românilor plecați afară, în programul electoral din noiembrie 2020 se află doar un singur paragraf! Permiteți să vă citez, punctul C „Justiție, Siguranța cetățeanului, apărare națională și politică externă”, paragraful IV. Politică externă: „Susținem redimensionarea și modernizarea rețelei consulare a României pentru oferirea de servicii, asistență și protecție consulară de înaltă calitate tuturor românilor”. Atât. Asta este tot ce au trecut liberalii în programul electoral 2020 pentru diaspora.
Însă, acum, liberalii prin vocea premierului desemnat Nicolae Ciucă ne prezintă un program de guvernare care încalcă până și acest umil și fragil paragraf electoral! Iată ce ne prezintă onor Cabinetul ce ne cere acum votul: „Pentru asigurarea resurselor umane, financiare și logistice necesare atingerii obiectivelor legate de extinderea și modernizarea oficiilor consulare și în vederea creșterii capacității procesare a serviciilor consulare, Guvernul va întreprinde demersurile legislative necesare pentru introducerea unor tarife pentru prestarea în regim de urgență a serviciilor consulare”. Dacă traducem, asta înseamnă că „români din diaspora, dacă vreți consulate, trebuie să plătiți taxe mai mari”.
Românii din diaspora au nevoie disperată de servicii consulare mai eficiente! Sunt aproape 4 milioane de români în afara granițelor. Mulți dintre ei aleg să nu se mai întoarcă în România tocmai din cauza batjocurei pe care guvernanții o manifestă față de nevoile lor. Este anormal să mergi sute de kilometri doar pentru o procură sau obținerea unui act de identitate sau de stare civilă! Să nu uităm că acești oameni sunt cetățenii acestui stat și ei trebuie respectați! Domnilor care vă doriți guvernanți, obligația voastră este să fiți în slujba românilor, nu să adăugați taxe sub formă de șantaj! „Dacă vreți servicii consulare, plătiți mai mult!”.
În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru românii din diaspora mă opun vehement creșterii acestor taxe consulare! Mai mult, această prevedere jignitoare din programul de guvernare este un motiv care mă obligă să nu votez un astfel de Guvern! Românii vă vor judeca!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 22:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro