Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Harta puterii de cumpărare din România ne arată clar care sunt prioritățile de dezvoltare!

Nu a existat legislatură și sesiune parlamentară în care să nu încerc să îmi exercit cu onoare și demnitate mandatul de reprezentare ce mi-a fost acordat în primul rând de ieșeni.


Am fost ales să fiu o voce a nevoilor, dorințelor, aspirațiilor și chiar a viselor românilor din județul meu. Însă, în calitate de parlamentar am aceeași datorie față de întreaga regiune de Nord-Est și, evident, față de toți românii oriunde ar fi ei.

Totodată, nu a fost moment în cariera mea politică în care să nu militez, în adevăratul spirit al social-democrației, pentru egalitate de șanse în dezvoltare. Știm cu toții că regiunea Moldovei istorice este nu doar cea mai săracă regiune din România, dar și din întreaga Uniune Europeană! Acum, un nou studiu legat de puterea de cumpărare a românilor din diferitele regiuni ale țării mai aprinde o lumină asupra dezbinării țării noastre.
Într-un studiu al unei mari companii de cercetare economică, Moldova are o putere de cumpărare de 2.5 ori mai mică decât media europeană. Este inutil să vă spun că Bucureștiul este aproape de media europeană cu peste 13.000 de euro/an, asta însemnând cu 76% mai mulți bani de cheltuială decât media națională. Regiunea de Nord Est se află la o treime din puterea de cumpărare a Uniunii Europene, la mare distanță față de Vestul țării, acolo unde și acum se duce cea mai mare parte a investițiilor și a banilor guvernamentali. Milioane de români cer în stradă constant o autostradă care să ne lege de celelalte regiuni ale țării, mai ales cu Vestul, însă fosta guvernare face metrou în Cluj pentru 30.000 de călători. Este evidentă influența unor politicieni din acele județe la București, însă trebuie să privim mai de sus decât de un interes mic, regional.
Cu tristețe constatăm că această cruntă realitate nu dispare fără implicarea noastră, a tuturor! Nu este suficient că noi, parlamentarii din județele Moldovei susținem declarații politice. Este nevoie de implicarea întregii țări nu pentru „Mica Unire” sau „Marea Unire”, ci pentru „adevărata Unire”, iar asta înseamnă discrepanțe mai mici între regiunile țării! Adevărata Unire înseamnă autostrăzi care să lege toate regiunile istorice între ele, în toate cele patru puncte cardinale! Adevărata Unire înseamnă linii ferate de mare viteză și legături aeriene. Abia aceste gesturi normale și necesare vor contribui la o Românie mai puternică, cu o voce mai evidentă în Uniunea Europeană!
Când ne uitam pe orice hartă economică a României, pe orice hartă rutieră sau feroviară, sunt sigur că înțelegem care sunt prioritățile țării noastre, nu am nici o îndoială! Însă, este nevoie și de bunăvoință și implicare, altfel istoria ne va arunca la coșul de gunoi al uitării, iar urmașii noștri se vor strădui să ne uite! Să ne luăm un moment și să ne gândim la moștenirea pe care o lăsăm acestei țări...
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 22:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro