Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Prioritățile României în cazul escaladării conflictului militar din Ucraina!

Iminența unui conflict militar între Rusia și Ucraina pare a deveni o certitudine. Prin urmare, România, care are graniță directă cu Ucraina și este responsabilă, în cadrul NATO, de securizarea flancului estic al Alianței, se află într-o situație foarte sensibilă.

Nu este deloc întâmplător faptul că Franța a anunțat recent trimiterea a peste 10.000 de soldați în România. Amenințarea extinderii acestui eventual conflict militar masiv la granițele noastre este cât se poate de reală. Mă îngrijorează, însă, lipsa unei dezbateri coerente din spațiul public și politic românesc.
Criza facturilor la energie este o vulnerabilitate majoră pentru România, în primul rând din punct de vedere social! Prețuri uriașe la facturi afectează grav bugetele familiilor și ale instituțiilor; în același timp, pe bună dreptate creează nemulțumire și agitație printre români. O societate care are astfel de tensiuni economice majore este demoralizată, iar aceasta este o tactică antică de a scădea forța unui popor. De aceea, președintele Marcel Ciolacu și întreg PSD a susținut și s-a luptat cu succes pentru compensarea facturilor de la 1 februarie și nu din aprilie, cum cereau partenerii liberali de coaliție.
Mai mult, neîncrederea populației în instituțiile Statului duce la slăbirea capacităților operative ale acestora. Este inutil să explic importanța unei societăți românești unite și ferme în fața unei agresiuni rusești foarte aproape de granița estică a NATO!
Referitor la problemele umanitare amintite anterior, parlamentarul ieșean atrage atenția că un conflict în Ucraina poate afecta România în moduri indirecte.
Mă gândesc la faptul că un conflict militar produce întotdeauna și drame umanitare, cu un număr foarte mare de civili care fug din zona de conflict. România este foarte aproape de Odesa, un punct strategic important în acest conflict. Ne putem trezi cu un număr foarte mare de refugiați în zona Galați – Tulcea, dar chiar și în nordul țării pe aliniamentul Botoșani-Suceava-Maramureș. Este țara noastră pregătită pentru o astfel de posibilitate?
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro