Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Este România pregătită pentru reîntoarcerea diasporei?
„Adevărul este că a devenit foarte scump de trăit aici; nu se mai merită...”

Acestea sunt cuvinte pe care le auzim din ce în ce mai des la românii noștri din diaspora. Primim semnale din ce în ce mai puternice dinspre românii plecați în străinătate pentru a-și construi un viitor mai bun și mai stabil că țara „de acasă” este un deziderat din ce în ce mai atractiv.

Creșterea costului vieții în țările occidentale, coroborat cu salariile aproape înghețate în foarte multe sectoare la care s-a mai adăugat și dificultățile legate de gestionarea pandemiei COVID 19 au pus o presiune tot mai mare pe umerii românilor care muncesc în străinătate. Spre exemplu, dacă în 2012 erau aproape un milion de români la muncă în Spania (fără a-i mai pune la socoteală pe cei care lucrau ilegal!), în 2021 erau, conform autorităților spaniole, cu aproape 300.000 de muncitori români mai puțini! O parte dintre aceștia, este adevărat, au plecat spre țări cu o economie mai puternică, cum ar fi Germania, dar foarte mulți dintre ei s-au întors sau doresc în viitorul apropiat să se întoarcă în România. Situația este similară și pentru foarte mulți români din alte state europene.
Din interviurile realizate în presa străină și din România, motivele principale pentru întoarcerea acasă sunt legate de dorul de țară și de cei dragi (motiv afectiv, în principal!) dar și de faptul că „nu se mai merită” economic, financiar să locuiești și să muncești în străinătate. Faptul că România a progresat economic, creșterea salariilor, costurile de viață încă scăzute din țara noastră, accesul la facilități și sprijinul celor apropiați cântăresc greu în decizia de se reîntoarce acasă.
Mai mult, tot mai mulți români plecați mulți ani în afară și care au reușit să facă unele economii și să pună ceva bani deoparte investesc în mici afaceri de familie în țară. Planurile acestora se referă la ridicarea unei locuințe și înființarea unei afaceri care să le ofere posibilitatea unor venituri decente și în țară. De altfel, calculul acesta rațional arată un raport venituri cheltuieli care tinde să se apropie de cel din afară, dar la care se adaugă și argumentele afective de mai sus.
Dar, chiar și pentru românii care vor doar să se angajeze acasă, oportunitățile sunt din ce în ce mai interesante. Salariile au crescut în ultimii 2-3 ani, iar cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria metalurgică (cu 8,1%) și în fabricarea produselor din tutun, activități de editare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, cercetare-dezvoltare (între 3,5% și 7,5%).
Mai mult, specialiștii în piața muncii arată că, luând în considerare investițiile masive din România prin intermediul PNRR, țara noastră ar putea absorbi până la 200.000 de muncitori, dintre care 100.000 ar fi necesari încă din ianuarie 2023. Salariile din construcții au crescut și ele foarte mult având în vedere avântul pieței imobiliare din zonele urbane, începând de la 3.000 lei pe lună și până la 8.000 – 10.000 lei pe lună pentru ingineri și șefi de proiecte.
Un ultim aspect, deloc de neglijat, este sprijinul pe care românii care au lucrat legal în străinătate minim 3 ani. Este vorba de sume de reintegrare de până la 15.500 lei (aproape 3.200 euro) pentru toți cetățenii români care au lucrat în ultimii 3 ani în străinătate și care aleg să se întoarcă definitiv în România.
După cum am văzut, România are condiții prielnice de reîntoarcere acasă pentru românii plecați în străinătate. Întrebarea care, însă, rămâne valabilă este dacă țara noastră este pregătită pentru un aflux mare de forță de muncă din afară. Răspunsul meu și al Partidului Social Democrat este că „da!”, România este pregătită să se dezvolte și să progreseze cu aportul tuturor românilor care își iubesc țara și doresc să se întoarcă alături de cei dragi!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 10:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro