Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
În conflictul din Ucraina, România se află în cea mai bună postură în care ar fi putut fi vreodată!

Tensiunile de la granița estică a Ucrainei, ajunse la apogeu prin anunțul de invazie rusă iminentă în țara vecină, au creat foarte multă tensiune în societatea românească. Este și normal, fiindcă România are cea mai lungă graniță din NATO cu Ucraina. Un conflict armat de o asemenea amploare creează potențialul unor consecințe negative majore pentru țara noastră, chiar dacă nu în mod direct, militar.

Nu, România nu se află în vreun pericol militar sau de securitate iminent, chiar dacă amenințarea Rusiei și nonșalanța cu care președintele Putin riscă să-și arunce țara într-un conflict sângeros trezește temeri istorice pentru români.
Țara noastră se află în cea mai bună postură în care ar fi putut fi vreodată! Suntem țară membră NATO cu toate drepturile și garanțiile de securitate garantate de statutul de partener al celei mai puternice alianțe militare din lume. Prezența militară aliată pe teritoriul României, chiar dacă într-un număr foarte redus, are rolul de a transmite un semnal puternic de apartenență la NATO. Mai mult, reacția partenerilor noștri la tensiunile în continuă creștere la granițele alianței a fost una proporțională și pe măsura degradării relațiilor dintre Rusia și Ucraina. Mă refer aici nu doar la prezența soldaților NATO și la suplimentarea numărului acestora, dar și la prezența înalților oficiali ai alianței nord-atlantice în România.
Vă invit să vă reamintiți cât de important este faptul că un român, Mircea Geoană, este numărul doi în conducerea celei mai importante alianțe militare actuale, este un avantaj extraordinar pe care îl avem ca țară la granița căreia se anunță un potențial conflict militar de amploare. De altfel, Mircea Geoană a venit constant în țară în calitate de înalt oficial NATO, a comunicat mesajele alianței către aliați, dar și către țări antagoniste principiilor occidentale, din România ceea ce ne-a pus ca țară într-o poziție diplomatică și geostrategică extrem de importantă.
Mai mult decât atât, prezența Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, și a lui Mircea Geoană în ultimele zile în țara noastră a fost un eveniment extrem de important pe care poate nu îl percepem acum la adevărata lui greutate.
Apoi, din postura de membru NATO, România contează și este importantă pentru celelalte țări occidentale și este văzută ca un partener egal care trebuie susținut prin toate mijloacele în momente dificile. Este mai mult decât ilustrativ exemplul Franței care a susținut din proprie inițiativă trimiterea unui număr important de soldați și echipament militar în țara noastră.
România are, în acest moment, un prim ministru care a fost Șeful Statului Major al Armatei Române, cu experiență în zonele de conflict. Maturitatea strategică de care a dat dovadă Partidul Social Democrat în sprijinirea unui guvern condus de Nicolae Ciucă a creat stabilitatea politică și a asigurat suportul parlamentar pentru a putea avea decizii rapide și ferme în cazul acutizării acestei crize regionale.
Iar, acum, când criza din Ucraina a atins cote paroxistice, stabilitatea parlamentară și guvernamentală ne permite să organizăm și să mobilizăm resurse umane și materiale pentru a face față unui potențial val de refugiați din țara vecină. Atât Ministerul Apărării Naționale, cât și Ministerul de Interne au demarat procedurile necesare organizării asistenței pentru eventualii refugiați ucrainieni. Mai mult, Uniunea Europeană are mecanisme în cadrul Frontex prin care România și Polonia să fie sprijinite în cazul tot mai probabil al unei crize de refugiați din Ucraina.
Vă dați seama, care ar fi fost situația României dacă nu am fi avut privilegiul de a fi membri cu drepturi depline atât în NATO, cât și în Uniunea Europeană. Dificultățile și lipsa resurselor ar fi provocat în țara noastră o criză socială de mare amploare, chiar dacă acest conflict militar dintre Rusia și Ucraina nu ne-ar fi afectat militar în mod direct.
Sentimentul siguranței și al securității asigurate de cele mai puternice armate ale lumii este prea puțin înțeles de români în timp de pace. Însă, atunci când conflictele absurde vin în pragul granițelor noastre, nevoia de a aparține și de a avea parteneri strategici capătă dimensiunea reală a importanței sale.
Cu speranța că vocea diplomației se va auzi mai tare ca vocea armelor, consider că România are o șansă istorică pe care nu a mai avut-o până acum la acest nivel: să fim o țară cu adevărat occidentală. Și ar trebui să ne comportăm ca atare!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 23:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro