Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Exploatarea gazelor din platoul continental al Mării Negre va aduce un plus de securitate României!

Țara noastră se află în cea mai bună situație de securitate posibilă. Îmi permit să vă reamintesc câteva din argumentele expuse anterior:

 • Suntem membri cu drepturi depline ai celei mai puternice alianțe militare din istorie;
 • Avem baze militare și soldați aliați ai NATO care oferă un semnal de securitate extrem de important pentru orice amenințare la adresa noastră;
 • Conducătorii NATO și ai țărilor membre acordă foarte multă atenție protecției tuturor țărilor din alianță;
 • Un român, Mircea Geoană, este al doilea om în conducerea NATO;
 • Uniunea Europeană din care facem parte oferă mecanisme de sprijin economic și social pentru zonele în care ar putea veni refugiați din calea războiului (sistemul FRONTEX);
 • Prim-ministru al României este fostul șef al Statului Major al Armatei Române, un om care are experiența teatrelor de război;
 • Prezența la guvernare a PSD conferă siguranța și stabilitatea politică necesare în aceste momente dificile.
  Consider că trebuie adăugată încă o circumstanță care poate fi transformată din vulnerabilitate în avantaj strategic al României: dependența de gazele din afara țării. În condițiile geostrategice actuale, foarte sensibile și volatile, este cel puțin îngrijorător faptul că anul trecut România a crescut cu aproape 300% importurile de gaze naturale din Federația Rusă. Mai mult, prețurile la care a cumpărat țara noastră sunt printre cele mai mari din Europa.
  Înțelegem foarte bine dinamica pieței de resurse naturale din lume, însă acum, cu toate tensiunile paroxistice de la granița Ucrainei, dependența României față de gazul rusesc este clar o vulnerabilitate.
  Din fericire, țara noastră are șansa enormă de a deveni nu doar independentă energetic, dar chiar un exportator de gaze naturale. Acest lucru este posibil prin iminenta exploatare a gazelor din platoul continental al Mării Negre. Investitorii americani și austrieci, în participațiune cu Statul Român au afirmat că în maxim 2 ani țara noastră va avea un excedent de gaze naturale care va trebui vândut la export.
  Aceste resurse pot securiza România din punct de vedere energetic și, în același timp, să o transforme într-un jucător strategic în Europa din acest punct de vedere. Însă, în orice relație cu investitorii care exploatează aceste zăcăminte ale României trebuie să pună în prim plan consumul intern. Nevoile de consum ale populației și companiilor din țară trebuie să fie prioritare în mod explicit, prin legi și contracte fără echivoc și fără portițe de a ocoli această necesitate strategică și vitală pentru România.
  Trebuie să atrag atenția, în același timp, și asupra implicării mai pregnante a Statului român în reducerea vulnerabilităților din sistemul energetic, unul vital pentru stabilitatea economică și socială a țării. Aceste vulnerabilități variate cuprind nu doar entitățile care controlează distribuția și producția din domeniul energetic, dar și politicile de investiții și de prețuri care pot afecta major economia și populația României. Suntem deschiși pentru o piață liberă și deschisă însă, rolul reglatoriu al Statului trebuie să se impună atunci când economia sau populația țării sunt vulnerabilizate de fluctuațiile din piață. Nu putem asista neputincioși la sărăcirea populației și distrugerea industriei și agriculturii românești mai ales că suntem, ca țară, un posibil producător important de gaze naturale și energie electrică. Avem zăcăminte, avem râuri pentru hidrocentrale, avem centrale nucleare, dezvoltăm capacități de producție eoliană și solară. Prin urmare, lucrurile în piața internă ar trebui să fie clare. Iar dacă nu sunt, ele trebuie puse la punct cât mai rapid!
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 iulie 2024, 7:57
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro