Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Agricultura României are acum o șansă unică!

Odiosul război purtat de Federația Rusă contra Statului independent al Ucrainei a provocat și, cu siguranță, va mai provoca tulburări masive în ecosistemul economiei mondiale.

Nu doar prin prisma sancțiunilor dure și absolut necesare contra Federației Ruse, dar și prin dezechilibrele provocate de distrugerea sistematică a Ucrainei prin bombardamente nediscriminatorii.
Unul dintre aspectele cu adevărat problematice pentru echilibrul economic mondial îl reprezintă prăbușirea exporturilor de cereale (în special grâu!) atât din Ucraina (în urma invaziei), cât și din Federația Rusă (din cauza sancțiunilor). În primul rând, trebuie să recunoaștem faptul că Rusia are o influență colosală asupra prețurilor grâului pe piața mondială. Dacă în urmă cu 20 de ani, Rusia era dependentă de importul de grâu fiindcă nu își putea asigura nici consumul intern, la ora actuală Federația Rusă este cel mai mare exportator de grâu din lume, devansând în 2020 SUA și Canada. De altfel, mulți analiști economici vorbesc despre grâul rusesc drept „noul țiței”, cu aluzie la politica comercială agresivă a rușilor pe piața energetică și, acum, pe cea a cerealelor.
În al doilea rând, Ucraina este și ea în topul exportatorilor de grâu deținând o cotă impresionantă de 11% pe piața mondială, cu o producție de peste 87 milioane de tone. În cazul cotei de ulei de floarea soarelui, Ucraina deține 55% din piața mondială. Vă dați seama de impactul colosal pentru economia planetei pe care îl va avea distrugerea Ucrainei de către Federația Rusă prin acest război disproporționat!
Revenind la locul României în această furtună economică globală a pieței grâului, putem spune că țara noastră are o oportunitate unică în istorie! Având în vedere că în 2021 România a avut o producție de 30 milioane tone de grâu (un record, mai ales că în 2020 au fost „doar” 19 milioane de tone), poate este momentul să începem să jucăm o carte strategică importantă pe piața grâului. Deja România a avut o victorie importantă asupra Federației Ruse când exporturile românești în Egipt le-au depășit notabil pe cele din Rusia.
De aceea, consider că, la ora actuală, Guvernul României este obligat moral să investească masiv în revitalizarea agriculturii românești după ce ultimele două guverne anterioare aproape au sabotat eforturile agricultorilor români: mai întâi prin întârzierea acordării despăgubirilor pentru inundațiile din 2019, iar mai apoi prin întârzierea programelor de subvenții și a investițiilor în sisteme de irigații. În mai 2021, fermierii au protestat în București cu tractoare și utilaje agricole; în anul anterior, la Iași circulația a fost blocată tot din aceleași motive.
Știu că miniștrii social democrați din actualul Guvern de coaliție se străduiesc să recupereze decalajele înregistrate în ultimii ani, însă trebuie să tragem și noi, parlamentarii, un semnal de atenționare asupra unei oportunități unice de revitalizare a agriculturii din țara noastră: contextul geopolitic ne poate plasa între principalii jucători ai exporturilor de grâu în UE și nu numai! Apoi, prețul grâului este la un maxim istoric ceea ce poate aduce profituri necesare pentru greu încercații agricultori români. Nu în cele din urmă, USR și PNL au negociat PNRR-ul extraordinar de prost pentru agricultura României; această eroare impardonabilă pare a nu putea fi reparată (deocamdată!), însă Guvernul poate aloca prioritar investiții majore pentru sisteme moderne de irigații și să dezvolte programe masive de susținere a achiziției de echipamente moderne pentru agricultură.
Susținem acum agricultura României. Mâine s-ar putea să fie prea târziu, istoria nu ne așteaptă...
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 22:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro