Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Flancul estic trebuie consolidat și din punct de vedere economic

Cum nimeni nu ar fi crezut posibil în secolul 21, România are la granițele sale un război în toată regula. Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a ridicat semnale grave de alarmă cu privire la impredictibilitatea și nesiguranța pe care Rusia le promovează în această regiune a Europei. Destabilizarea păcii pe continent are repercursiuni umanitare, sociale, militare și, evident, economice.

Țara noastră are o istorie îndelungată și deloc plăcută cu Rusia. Pierderea teritorială a țării noastre către URSS, apoi confiscarea Tezaurului de aur a României, amenințarea militară în timpul comunismului și menținerea forțată într-o sferă economică gravitând în jurul Moscovei au creat, pe bună dreptate, o stare de tensiune, de anxietate la scară istorică a românilor față de Rusia. Deși în ultimii ani Federația Rusă părea să devină un partener viabil de discuții și, de ce nu, de posibilă cooperare, actul unilateral de violență statală a spulberat toate aceste iluzii. Acum, românii sunt îngrijorați, dacă nu chiar speriați, de agresivitatea Rusiei, atât militară, dar și economică.
Acest context îngrijorător produce efecte imprevizibile în societatea românească. Am asistat cu toții la scene absolut ireale în care concetățeni de-ai noștri formau cozi uriașe la benzinării. Apoi, în aceste zile, rafturile cu ulei au fost luate cu asalt de mii de români speriați că vor rămâne fără acest aliment de bază. Această spaimă a concetățenilor noștri este justificată de fragilitatea piețelor de consum care sunt dependente în Europa de exporturile ucrainiene și rusești. Țara noastră are suficiente resurse pentru a nu fi probleme în alimentarea populației și totuși, iată, panica își găsește un teren fertil în mentalul populației noastre.
Aceste spaime întemeiate față de viitorul economic al românilor se vor transforma în tulburări sociale de amploare dacă nu vor fi întâmpinate de actuala coaliție de guvernare cu investiții și o gândire strategică profundă. Flancul estic al Occidentului trebuie consolidat nu doar cu soldați și echipamente militare; ci și cu investiții masive în infrastructură și producție pentru ca locurile de muncă nou create să ofere o garanție de securitate economică românilor.
Inflația deja își arată colții în toată Europa după doi ani de pandemie. Războiul stupid din Ucraina va alimenta și mai mult această inflație, mai ales că fluxurile de materii prime sunt grav tulburate. România are șansa acum să preia o bună parte din investițiile occidentale în Rusia și Ucraina. Guvernul României trebuie să ia foarte în serios această opțiune care, odată cu încetinirea creșterii economice, ar putea deveni obligatorie! România ar fi bine să insiste ca investițiile occidentale să se intensifice la noi în țară nu doar pentru siguranța economică a românilor, dar și pentru protejarea întregii Europe de o criză economică brutală!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro