|
|
primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Să avem ochii ațintiți pe cea mai „fierbinte” regiune din România!
Ororile războiului cu civili morți și răniți, milioane de oameni părăsindu-și casa și munca de-o viață, toate acestea păreau pierdute în negura istoriei.
|
Privind zilele acestea cu îngrijorare spre răsărit, trăim cu toții spaime ale trecutului pe care nu ne imaginam că s-ar putea repeta vreodată! Așa zisa „operațiune specială” a Federației Ruse în Ucraina a adus războiul, distrugerea, deznădejdea până aproape de granițele României.
Nu voi mai repeta acum șansa istorică pe care a avut-o și încă o are România de a face parte dintr-o alianță militară a statelor democratice. Ea este incontestabilă, iar garanțiile tratatelor cu NATO ne oferă acum relativa liniște și securitate pe care ne permitem să le avem atât de aproape de un război oribil.
Totuși, chiar dacă țara noastră este printre puținele teritorii binecuvântate de Dumnezeu cu resurse de deasupra și dedesubtul pământului, distrugerea Ucrainei de rachetele și bombele rusești riscă să ne afecteze economic și pe noi. Da, este adevărat că România are resurse de gaze naturale, cărbune și electricitate pentru a asigura consumul intern; este la fel de adevărat că ogoarele țării pot hrăni toată populația noastră. Însă, tulburările militare din țara vecină vor produce unde de șoc în întreaga lume. Iar principalul impact ce ne va afecta și pe noi va fi sentimentul de instabilitate.
Cunoaștem cu toții importanța factorului psihologic în dezvoltarea economică. Panica sau doar neîncrederea investitorilor față de stabilitatea unei regiuni îi va determina să își protejeze cu orice preț investițiile. Nu există un exemplu mai grăitor ca retragerea a sute (poate chiar mii!) de firme occidentale din Rusia în urma invadării militare a Ucrainei. La fel, un război aproape de granița estică a României îi face pe investitori să devină mai întâi precauți, apoi îngrijorați și, în cele din urmă, să evite a investi într-o zonă instabilă. Iar aceasta se va întâmpla doar prin efectul de halo din jurul războiului din Ucraina, fără ca județele noastre de la graniță să fie afectate direct de război.
Iată, acum suntem în momentul în care regiunile Moldovei și Bucovinei au nevoie de o concentrare masivă de investiții din partea statului român pentru a menține încrederea nu doar a investitorilor străini, dar chiar și a celor autohtoni și a populației. Fiindcă, o zonă în care se fac investiții, va atrage prin contagiune tot mai multe investiții!
Am atras de nenumărate ori atenția asupra necesității urgente ca statul român să accelereze investițiile în zonele sărace ale țării pentru a restabili un echilibru de dezvoltare echitabilă față de celelalte regiuni istorice cum ar fi Ardealul sau Muntenia. Mai mult, se știe că PNRR-ul a fost negociat de fosta guvernare, în special de miniștrii USR, sub influența și presiunea județelor mai puternice din Transilvania. Ignorarea necesităților economice din regiunea Nord-Est a fost mai mult ca evidentă! Este suficient să puneți în balanță peste un miliard de euro alocat pentru o linie de metro în Cluj Napoca, față de zece ori mai puțin pentru autostrada A8 care ar putea deservi 5 milioane de români. Iar exemplele ar putea continua la nesfârșit.
Pericolul războiului din Ucraina înseamnă pentru județele din Nord-Estul României războiul neîncrederii. Impactul economic al acestor temeri ale investitorilor nu va lovi doar în Iași, ci în întreaga țară. Este imperios necesar ca investițiile statului român să aibă o viziune strategică economică bazată pe realitățile actuale, nu pe prietenii sau presiuni individuale. Este momentul să investim în siguranța economică a României! |
| |