Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Renașterea tragică a speranței românești în Ucraina

Am asistat la ședința solemnă al plenului Parlamentului când Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei s-a adresat tuturor aleșilor români. Circumstanțele acestui eveniment deosebit sunt, din păcate, tragice: Ucraina a fost invadată cu brutalitate, fără provocare, de către armata Federației Ruse.


Discursul președintelui Zelenski s-a încadrat în seria de luări de cuvânt în fața parlamentelor statelor occidentale în efortul acestuia de a sensibiliza comunitatea internațională. Sprijinul moral, economic, logistic și militar al statelor occidentale este vital pentru supraviețuirea Ucrainei ca Stat și de aceea, Administrația prezidențială a țării vecine depune eforturi diplomatice intense.

Adresându-se direct parlamentarilor români, președintele Zelenski, a cerut sprijin din partea țării noastre, pentru izolarea Rusiei prin blocarea transporturilor (a porturilor, în special!) dinspre Federația Rusă. Vedem că tot mai multe țări europene se alătură pentru blocarea importului de gaze naturale și petrol din Rusia. Rațiunea acestei cereri este, evident, încercarea de a forța încetarea ostilităților prin constrângere economică.
Volodimir Zelenski a recunoscut faptul că țara noastră a fost în prima linie a sprijinirii Ucrainei referindu-se la sprijinul extraordinar pe care autoritățile române și societatea civilă, oamenii obișnuiți, l-au acordat sutelor de mii de ucraineni care au fugit din calea invaziei ruse. Sufletul uriaș al românilor a sărit în ajutorul celor în nevoie, iar acest fapt reprezintă cea mai bună deschidere spre bazele unei noi relații cu Ucraina, una de prietenie și recunoștință față de România.
Chiar dacă acum prioritatea zero o reprezintă încetarea ostilităților care aduc tot mai multe victime din rândul populației civile, reconstrucția Ucrainei presupune și o reașezare a relațiilor diplomatice, inclusiv cu țara noastră. Efortul României, complet necondiționat, de sprijinire în special a femeilor și copiilor refugiați din calea războiului reprezintă garanția cea mai bună pentru ca relațiile între Statul ucrainean și minoritatea românească de pe teritoriul vecin să fie reconstruite în sensul respectării limbii și culturii române, a construcției de biserici în care se slujește în limba română. Românii din Ucraina vor avea o deschidere și o libertate de manifestare a identității naționale cum nu au mai avut de foarte multe decenii. Mai mult, țara noastră va putea contribui concret și mutual benefic la reconstrucția Ucrainei imediat ce acest război stupid și inuman se va fi încheiat.
Este foarte trist și regretabil că relațiile dintre România și Ucraina s-au îmbunătățit în urma unui conflict sângeros din care nimeni nu câștigă. Însă, trebuie să privim înainte și să judecăm viitorul prin prisma evitării oricăror greșeli din trecut. Chiar dacă pare că se repetă, istoria este, până la urmă, ceea ce realizăm efectiv din planurile noastre de viitor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 iunie 2024, 0:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro