Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)

De mai bine de două luni de zile, România se află în proximitatea unei zone geostrategice foarte „fierbinți”. Practic, ne aflăm pe graniță cu o țară agresată militar, Ucraina.


După cum am susținut în declarațiile mele politice anterioare, poziția țării noastre este una privilegiată în acest moment datorită protecției pe care o avem sub umbrela NATO. Dar, asta nu înseamnă că deasupra noastră nu planează amenințări reale și foarte serioase!

Am început să vedem de câteva zile încoace cum tot mai multe site-uri ale autorității Statului Român sunt atacate de grupări externe de hackeri pro-ruși cu intenția vădită de a provoca daune sistemelor informatice românești. Mai mult, inclusiv site-uri ale unor entități private, bănci, aeroporturi, instituții financiare au fost vizate de atacuri informatice. Intenția este clar ostilă și vizează crearea de breșe informatice care să poată fi folosite, mai apoi, la distrugeri reale ale infrastructurii și a bazelor de date din țara noastră.
Aceasta este una dintre provocările recente ale entităților ostile României și trebuie să abordăm cu toată seriozitatea aceste vulnerabilități mai ales acum când dependența noastră de sistemele digitale se traduce în nevoile de zi cu zi! Sistemele din energie, alimentarea cu carburant, plăți cu cardul, documente oficiale, programul zborurilor, universități, arhive – toate pot deveni ținte vulnerabile dacă nu luăm măsuri de precauție sporite!
De aceea, inclusiv cetățenii români trebuie să fie extrem de atenți la aceste atacuri ale hackerilor pro-ruși fiindcă un link suspect accesat pe e-mail sau pe telefonul mobil poate deschide o cale către furtul de date de identitate sau chiar bani din conturi!
Însă provocările ostile la adresa României pot veni inclusiv în zona energetică! Din motive care ar merita investigate mai atent, țara noastră a crescut importurile de gaze din Rusia în ultimii 2 ani la niveluri ireale! În 2020 numai, creșterea a fost de 380%. Asta în condițiile în care România este producător de gaze, cărbune și energie! Chiar dacă la momentul respectiv nu păreau periculoase, dar vedem acum că aceste mișcări vulnerabilizează țara noastră atât în contextul războiului hibrid din ultimii ani, cât și în cazul conflictului militar deschis din Ucraina.
Din nefericire, în ultimele zile observăm o nouă amenințare în regiune. Tot mai multe voci din domeniul militar, al securității strategice și al geopoliticii trag semnale de alarmă referitoare la pericolul atragerii Republicii Moldova în conflictul ruso-ucrainian. Provocările din regiunea separatistă Transnistria riscă să extindă conflictul atât de aproape de granița României, frontiera estică a NATO.
România nu are doar o responsabilitate istorică față de Republica Moldova, dar și una concretă și actuală: dintr-o populație de 2.7 milioane de cetățeni moldoveni, aproximativ 25% au și cetățenie română! Conform datelor publicate în 2021 de Ministerul român al afacerilor externe, 642.000 de cetățeni moldoveni aveau și cetățenia română, iar la momentul respectiv erau în așteptare alte 60.000 de cereri de cetățenie română! Prin urmare, orice amenințare a Rusiei contra Republicii Moldova reprezintă, totodată, și o amenințare asupra a sute de mii de cetățeni români! Acesta este un pericol imediat pentru România fiindcă avem obligația de a ne proteja cetățenii oriunde s-ar afla ei în lume!
Ca membru NATO, România nu poate interveni în niciun caz militar în apărarea Republicii Moldova. Potrivit articolului 5, țara noastră poate să intervină doar atunci când este atacat un stat membru NATO. Noi sprijinim cu tot ce este posibil Republica Moldova, dar NATO nu poate să intervină pe teritoriul unui stat care nu este membru. Însă, poziția țării noastre trebuie să fie din ce în ce mai fermă față de Federația Rusă nu doar din rațiunea recâștigării echilibrului de securitate în regiune, dar mai ales din datoria constituțională de a ne proteja cetățenii români aflați peste granițele estice ale României!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 11:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro