Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Uniunea Europeană începe să se schimbe din 9 mai, iar România trebuie să conteze mai mult!

Pe 9 mai s-a încheiat un an întreg de dezbateri între cetățenii Europei legate de viitorul Uniunii din care și noi facem parte. Este, poate, cel mai important eveniment al ultimelor decenii ale Uniunii Europene deoarece vor fi propuse schimbări fundamentale ale modului în care UE funcționează.

Liderii țărilor membre ale UE au luat foarte în serios criticile venite din partea cetățenilor din aceste țări legate de modul de lucru al Uniunii, de birocrație, dreptul la decizie și chiar modul în care este auzită vocea oamenilor obișnuiți la Bruxelles. De aceea, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au organizat Conferința pentru viitorul Europei, poate cea mai importantă campanie de dezbateri directe între cetățenii tuturor țărilor membre și autoritățile de la Bruxelles. Concluziile acestor dezbateri vor deveni principiile care vor duce la schimbarea radicală a organizării Uniunii.
Am susținut întotdeauna că țara noastră trebuie să aibă o voce mult mai puternică în Uniunea Europeană. De altfel, nevoia de reformă a acestei structuri multistatale era evidentă de mult timp. Mă bucur că liderii europeni au înțeles că trebuie să asculte vocile oamenilor obișnuiți, a cetățenilor care duc tot greul acestei uniuni. Am avut români care au participat la aceste dezbateri directe și cred că a fost foarte clar ce ne dorim: o reducere cât mai rapidă și semnificativă a decalajelor nivelului de trai între diferitele țări din UE; întărirea securității întregii Uniuni, dar nu doar militară, ci mai ales economică însemnând o mai mare sprijinire a economiilor vulnerabile din UE; extinderea democrației participative în sensul în care vocea cetățenilor să aibă cu adevărat greutate în deciziile Uniunii. Toate aceste opinii au fost luate în considerare pentru documentul final care va duce la schimbarea radicală a Uniunii Europene.
Din data de 9 mai, Europa a intrat într-o nouă etapă de evoluție menită să facă față provocărilor lumii de mâine. Personal, cred că unele măsuri propuse chiar de cetățeni, trebuie implementate prioritar! În primul rând, trebuie renunțat la sistemul de vot în unanimitate deoarece câțiva parlamentari din una-două țări pot bloca inițiative și răspunsuri rapide ale Uniunii cum ar fi politica de extindere, politica energetică sau chiar principiile statului de drept. De asemenea, consider că pentru viitorul UE este esențială unificarea sistemelor bancare într-o piață financiară comună. Mai mult, acum bugetul Uniunii Europene este 2% din bugetul total al țărilor membre! În 2022, bugetul total al UE este estimat la aprox. 170 miliarde de euro, în timp ce bugetul total cumulat al țărilor membre depășește 6.700 miliarde de euro! Este un procent infim pentru o Uniune puternică! Un buget de 5-7% pentru Uniunea Europeană ar fi un pas important pentru creșterea coeziunii și investițiilor inter-statale (cum ar fi o linie europeană de trenuri de mare viteză).
Luni, 9 mai 2022, de Ziua Europei au fost făcute publice toate concluziile unui an de dezbateri cetățenești din cadrul Conferinței pentru viitorul Europei, urmând ca aceste dorințe să devină principii universale ale unei noi organizări europene!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 9:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro