Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Agricultura românească, prioritate 0 pentru guvernarea PSD

Începând cu 1 ianuarie 2023, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.

Propunerea legislativă stipulează și acordarea de facilități fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară.
Este unul din proiectele de lege promise și asumate de PSD dintr-un pachet mai mare menit să sprijine agricultura românească.
În acest moment, experții vorbesc, la nivel global, de riscul ridicat al penuriei alimentelor de bază și, poate cel mai grav, foamete. Războiul din Ucraina, la care se adaugă inflația galopantă la nivel mondial toarnă gaz pe foc, situația fiind extrem de delicată.
Personal, însă, cred ca România NU ARE VOIE să ajungă într-o asemenea situație. În ultimii 10 ani, agricultura românească a fost modernizată și susținută, în primul rând, de fermierii cu spirit de inițiativă. Aceștia și-au riscat veniturile și au sacrificat ani din viață investind în tehnologii moderne. Rezultatele extraordinare obținute în anii trecuți la culturile de grâu și rapiță, marele complexe zootehnice autohtone construite în toate zonele țării, fermele de exploatare a laptelui etc. toate au reușit în ultimii ani să încetinească trendul importurilor de produse agricole.
Ușor, dar sigur, România poate deveni unul din cei mai mari exportatori de produse agricole la nivel mondial. Însă fermierul român nu poate duce singur această luptă. Fără o legislație care să îl protejeze și să îl ajute, nu are nicio șansă pe piețele mondiale.
Una din cele mai mari probleme, în domeniul agriculturii, rămâne forța de muncă. La fel ca și în alte domenii. Dacă vrem să excelăm avem nevoie de oameni bine pregătiți. Iar oamenii bine pregătiți trebuie plătiți corect.
Măsura de creștere a salariului minim este doar una din etapele programului PSD de sprijin pentru fermierul român. Scopul este să reținem cât mai mulți specialiști, aici în România. Avem universități agronomice de prestigiu care pot oferi oameni calificați. E necesar însă ca aceștia să aibă motive să rămână în țară. Și să își poată practica meseria în condițiile cele mai moderne.
Așa cum a precizat și președintele PSD, domnul Marcel Ciolacu, în planul de guvernare sunt soluții gândite și strategii a căror scop categoric este prevenirea crizei alimentare. Dacă România își creează rezerva necesară, nu avem nicio problemă să exportăm în continuare. România are capacitatea de a produce produse alimentare să susțină nu 20 de milioane, ci 40 - 50 de milioane spun specialiștii. PSD are pregătit un calup de măsuri pentru redresarea industriei alimentare. Agricultura în acest moment este prioritatea 0.
Știm că România a fost cândva grânarul Europei. Printr-o politică înțeleaptă și echilibrată, țara noastră poate reveni la acest titlu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 22:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro