Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Migrația multinaționalelor din Ucraina și Rusia pune Iașul în mijlocul zonei de interes European

În acest moment trist al istoriei, orizontul păcii și al stabilității economice se arată îngrijorător de înnorat. Războiul absurd pe care Rusia îl poartă contra Ucrainei provoacă unde de șoc în întreaga economie mondială.


Ambițiile hegemoniste ale rușilor desconsideră orice logică și provoacă dezechilibre în cele mai importante sectoare ale economiei globale: energie și alimentație.

Drept răspuns, Occidentul este obligat să aplice sancțiuni drastice Federației Ruse care invadează o altă țară independentă desconsiderând orice tratate internaționale, inclusiv cele semnate de ruși. Atitudinea agresivă a Federației Ruse a determinat, însă, în același timp, și un răspuns puternic din partea companiilor private. Conform unui studiu realizat de prestigioasa Universitate Yale din Statele Unite, până la această dată peste 1.000 de companii multinaționale au plecat din Rusia ca urmare a războiului cu Ucraina.
Foarte multe din aceste companii reprezintă o forță mondială și aveau mii de angajați în Rusia și Ucraina. Nestle, Haineken, Pepsi din industria alimentară; Shell și Exxon Mobile din energie; Toyota, Honda și Mazda din industria auto și așa mai departe.
Evident, distrugerea sistematică a Ucrainei a făcut ca foarte multe companii multinaționale să părăsească țara devastată de război.
Conform analiștilor economici internaționali, România este una din destinațiile foarte atractive pentru relocarea multora dintre aceste companii. De altfel, Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor a și anunțat interesul României pentru aceste companii care se relochează din Ucraina, Rusia și Belarus. Trebuie, însă, să fim conștienți că țara noastră se află în competiție cu o Polonie foarte motivată și care a și atras în câmpul muncii o bună parte din refugiații ucrainieni.
România are, însă, și un foarte mare avantaj, iar acesta se numește Iași! Deja o foarte mare fabrică de utilaje agricole și tractoare din Ucraina a început să se mute la Iași. Nu doar proximitatea față de granița cu Ucraina și Republica Moldova califică Iașul drept una dintre cele mai atractive destinații de relocare a companiilor din zona cuprinsă de război. Orașul și județul pe care le reprezint au două parcuri industriale recunoscute european ca importanță și care deja găzduiesc companii puternice din domeniu automotive; cu un număr total de peste 55.000 de studenți, Iașul universitar are o resursă umană de cel mai înalt nivel. Mai mult, universitățile tehnice și agronomice din Iași au un potențial de personal calificat și specializat atât în industrie, cât și în agricultură de peste 19.000 de studenți. Nu mai vorbim de investițiile extraordinare în spații ultra-moderne de birouri adaptate celor mai înalte cerințe din industria IT.
Prin urmare, Iașul trebuie să fie în centrul atenției de relocare a industriilor afectate de război nu doar din perspectiva investitorilor, dar și în ceea ce privește administrația centrală. În pofida întârzierilor din guvernările anterioare legate de proiectul cel mai important pentru întreaga regiune, Autostrada Unirii A8, Iașul este pregătit pentru a deveni un extrem de important punct nodal strategic în atragerea companiilor din Ucraina și Rusia. De aceea, proiectele majore pentru toată regiunea Nord Est trebuie să fie prioritizate! Modernizarea și adaptarea ecartamentului de tranzit pe căile ferate de marfă; extinderea sistemelor de irigații pentru terenurile agricole din regiune; proiectul de adaptare navigabilă a râurilor Prut și Siret. Vă invit să luăm în considerare toate aceste proiecte drept priorități care vor putea pune România în centrul interesului întregii Europe și nu numai!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro