|
|
primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Parteneriat strategic între statul român și multinaționale
O Românie cu o economie puternica nu poate fi construită în afara sistemului Uniunii Europene și al spațiului Occidental.
|
Fără investițiile și know-how-ul adus de companiile mutinaționale este clar că nu putem avea pretenția la competitivitate pe piețele internaționale. De altfel, domeniile noilor tehnologii, în care România este acum foarte apreciată, reprezintă simbioza eficientă între dinamica multinaționalelor și facilitățile pe care Statul Român le-a acordat de-a lungul anilor. Însă, este absolut necesar pentru sănătatea economiei să existe un echilibru clar între stat și companiile private străine, o predictibilitate legislativă și o relație bazată pe încredere.
Nu trebuie să uităm, totodată, faptul că în companiile multinaționale, mai ales în filialele de pe teritoriul României, cei mai mulți angajați sunt români. De aceea, sunt de părere că rezultatele muncii românilor, indiferent că lucrează la o firmă cu capital românesc sau la o multinațională, trebuie să se vadă în primul rând în economia țării. Relația corectă de până acum între Stat și multinaționale (mai ales din domeniul IT, cel mai dinamic!) au fost în ceea ce privește scutirile de impozite. Însă, ceea ce nu este corect și nici echitabil se referă la exportul de capital din țara noastră. De altfel, problema exportului profitului pentru impozite mai mici în țara gazdă a devenit o problemă la nivel european. Dezbaterile sunt foarte aprinse asupra acestui subiect nu doar la noi în țară!
Este normal ca o multinațională să fie sprijinită de avocați și analiști financiari ce propun și aplică optimizări pentru exportarea capitalului. Însă, susțin poziția președintelui PSD Marcel Ciolacu în această privință. Relația echitabilă între Statul Român și multinaționale trebuie să se manifeste în ambele sensuri, mai ales atunci când interesele românilor trebuie să fie deasupra acestor discuții!
Cum putem face asta? Legi clare și predictibile. Discuții și negocieri cu partenerii economici pentru constituirea unui sistem de impozitare transparent și lipsit de favoritisme.
De cealaltă parte, multinaționalele să implementeze o filosofie clară de respect față de angajatul român, și, nu în ultimul rând să devină partener în construcția unui mediu economic cât mai stabil.
Din punctul meu de vedere, un stat puternic și stabil nu poate fi construit fără o economie puternică și stabilă. De aceea e foarte important să depășim vechea gândire și să construim un sistem de parteneriat durabil, bazat pe dialog și încredere. |
| |