Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Sprijin strategic pentru consolidarea independenței energetice a României

Menționam, în urmă cu ceva timp, importanța deosebită pe care independența energetică a țării trebuie să o aibă în prioritățile îndatoririlor noastre de aleși ai românilor. După cum bine știți, sunt un susținător al energiilor verzi, regenerabile și foarte puțin poluante.

Însă, chiar dacă România are doar o minoritară parte din producția de energie electrică din surse poluante (cărbune, hidrocarburi etc), suntem nevoiți, în continuare, să producem energie electrică poluantă. Mai mult chiar, dezvoltarea economică a țării din ultimul deceniu ne-a adus de la poziția de exportator de energie electrică la cea de importator. Acest lucru se întâmplă fiindcă nu reușim să producem suficient pe cât avem nevoie în consumul intern.
Totodată, știți foarte bine că am considerat o greșeală strategică majoră decizia Germaniei de a renunța total la energia nucleară doar pentru a ajunge să depindă de gazul rusesc. Energia nucleară este considerată, în continuare, de specialiști, drept o energie „curată” și extrem de eficientă. Este adevărat, costurile de întreținere ale unei centrale nucleare sunt ridicate mai ales pentru că, în caz de incidente sau dezastre naturale, consecințele pot fi devastatoare pentru oameni și mediul înconjurător.
Pe de altă parte, iată că Statele Unite ale Americii, unul dintre liderii domeniului tehnologiilor avansate, a dezvoltat și pus în practică un concept inovator de centrală nucleară de dimensiuni reduse. Este adevărat, capacitatea de producție a unei astfel de centrale este mult mai redusă comparativ cu o centrală nucleară clasică, însă, în același timp, riscurile pentru oameni și mediu sunt semnificativ reduse. Tehnologia folosită la aceste centrale electrice este de ultimă generație, la fel și sistemele de monitorizare și protecție.
Iată că dorința SUA, principalul partener strategic al României, de a consolida un pol de influență democratică în antiteză cu expansionismul chinez sau chiar cu agresivitatea energetică și militară a Rusiei, a pus țara noastră pe harta inovațiilor în domeniul producției de energie electrică sustenabilă. Prin noul proiect uriaș de finanțare a infrastructurii în lume, SUA a alocat României primele 14 milioane de dolari pentru proiectul primei minicentrale nucleare din sud-estul Europei.
Scopurile declarate ale finanțării acestui tip de reactoare modulare mici (tehnologie SMR) sunt tocmai întărirea profilului energetic strategic al României pe granița estică a NATO și reducerea dependenței de producția de electricitate dependentă de hidrocarburi.
De aceea, investițiile de tip SMR, alături de finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pot transforma România într-un pol energetic al Europei de Est, crescând astfel șansa istorică a țării noastre, mereu aflată în zona de confluență a marilor puteri.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 11:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro