Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
România în centrul unei noi Europe

În aceste momente, putem spune că trăim istoria. Sub ochii noștri, de multe ori chiar prin voința noastră, lumea se transformă. Războiul din Ucraina ne forțează pe noi, europenii, să ne schimbăm modul de viață într-un mod dramatic: criza gazelor, criza energiei electrice, transfer de armament, fake news și propagandă de la Kremlin, criza alimentelor. Toate aceste evenimente neplăcute care intră în conflict cu modul nostru de a trăi de până acum ne forțează să ne schimbăm modul de a gândi, a produce, a consuma, a trăi.

Vremurile acestea pot fi dificile acum, mai ales în pragul iernii. Însă, dacă ne dăm doi pași în spate putem vedea o imagine mult mai amplă și mai complexă decât grija încălzirii locuinței. În primul rând, dependența de gazul rusesc a întregii Uniuni Europene a scăzut de la 40% la începutul războiului la doar 9% în acest moment. Norvegia a ajuns să ofere mai mult gaz decât oferă acum Rusia. Evident, este nevoie de mai mult, dar să nu uităm de rolul uriaș pe care România îl va juca în mai puțin de 2 ani când vom avea gaze din platoul continental al Mării Negre!
Mai mult, prin faptul că țara noastră produce cea mai mare parte din electricitate în regim hidro (36.3%), iar producția eoliană (16.5%) a depășit deja cea pe bază de hidrocarburi (14.3%) ne pune într-o poziție foarte avantajoasă pe piața europeană. Din nefericire, prețul atât de ridicat la electricitate este cauzat de modul în care piața UE este configurată. Însă, acest lucru se va schimba cât de curând.
România a dovedit că este un punct nodal vital între Orient și Occident, mai ales în sprijinul extraordinar pe care l-a dat în transportul grânelor din Ucraina atunci când Rusia a blocat ilegal și imoral exportul de cereale pe cale maritimă.
Țara noastră a avut o creștere economică de peste 5% de la începutul anului, în condițiile în care vestul Europei a stagnat.
Veștile bune pot continua și, după ce vom trece o iarnă dificilă, vor continua și mai accelerat. Mă veți întreba care este sursa optimismului meu. Sursa o reprezintă însuși poporul român! Dorința oamenilor de a trăi mai bine se transformă în putere de muncă, în motivația de a avea mai mult, de a produce mai mult și mai bine. Iar efortul concentrat al românilor va face în următorii ani, chiar următoarele decenii, ca țara noastră să ajungă (poate chiar să depășească!) economii occidentale importante!
Abia această viziune trebuie să ne pună pe gânduri, deoarece responsabilitatea creionării viitorului cade și pe umerii noștri. România va deveni o țară puternică în regiune, iar direcția în care această putere ne va duce pe toți trebuie să fie spre democrație, libertate și prosperitate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 11:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro