Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Momentul crucial pentru transporturile din România

În urmă cu câteva săptămâni îmi manifestam optimismul cu privire la șansa României de a ajunge din urmă (și de ce nu?) de a depăși multe din țările occidentale. Fără a relua aici argumentele susținute în declarațiile politice anterioare, vă reamintesc doar că trebuie să profităm ca țară de orice oportunitate, inclusiv odiosul conflict militar stârnit de Rusia în Ucraina. Nu este cinism, ci efortul de a găsi într-un eveniment negativ o șansă pozitivă în viitor.


Acum doresc să aduc în atenție situația transporturilor din România fiindcă este unul dintre cele mai importante domenii pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Nu știu dacă ne dăm cu adevărat seama, dar în ultimul an acest domeniu a devenit extrem de dinamic. Am avut în trecut, din nefericire, o serie de miniștri ai Transporturilor care fie au dormit în post, fie au făcut mai mult rău decât bine. Conducerea actuală a Ministerului Transporturilor a reușit, contra oricăror așteptări negativiste ale opoziției, să arate că în domeniul transporturilor România poate fi competitivă dar doar dacă se dorește.

În domeniul aviației, am avut scandalul revoltător al Blue Air. O companie privată care, cu un management defectuos, a înșelat la propriu mii de clienți și nici nu și-a achitat obligațiile la Stat. Am susținut public necesitatea unei comisii parlamentare de anchetă asupra acestui caz care a dus în plin sezon estival la abandonarea pe aeroporturi a mii de români. Unii politicieni vor trebui să explice schema cu împrumuturile de la Stat și de ce nu au făcut nimic când erau miniștri. Acum, aceiași politicieni încearcă să arate cu degetul spre ministrul Sorin Grindeanu. Cât cinism din partea lor, mai ales că ministrul Grindeanu a reacționat în doar câteva ore oferind soluția TAROM pentru preluarea turiștilor abandonați!
Alt exemplu ar fiu: căile ferate. Știm cu toții că ani de zile domeniul feroviar a fost neglijat în ceea ce privește investițiile. Trenurile sunt vechi, circulă încet și ajung târziu. Ani de zile, nimic. În acest an s-a aprobat achiziția de trenuri noi, electrice. Mai mult, în această vară s-a deblocat achiziția de trenuri nepoluante, alimentate cu hidrogen! Nu mai vorbim de rezolvarea situației feroviare din portul Constanța și de investițiile în căile de rulare.
Totuși, cea mai mare reușită a ministrului Grindeanu este în domeniul rutier. Asistăm săptămânal la anunțuri privind semnarea unor noi contracte de proiectare și execuție a sute de kilometri de autostrăzi în România. Situația este fără precedent în istoria țării noastre, iar această performanță trebuie recunoscută și apreciată! Este suficient să ne uităm doar la proiectul autostrăzii A7 care va lega nordul de sudul țării. Este o autostradă care a căpătat contur în doar 2 ani și care acum se află deja în faza de execuție. A7 va asigura o rută alternativă extrem de importantă a României căci se va putea conecta și prelungi prin Ucraina către Polonia și Germania.
Sunt un promotor insistent al unui alt proiect extrem de important de autostradă, Iași – Târgu Mureș (A8). Într-adevăr, după ani întregi în care milioane de români au cerut deblocarea acestui proiect, lucrurile se mișcă în direcția care trebuie. A8 este o rută esențială pentru legarea Republicii Moldova de România și de Occident pe traseul direct către Ungaria. Și, fiindcă acest proiect este extrem de important pentru comunitatea pe care o reprezint, trebuie să urmăresc cu atenție etapele construcției A8. Din păcate, o serie de întârzieri cronice (mai ales în zona de proiectare și studii de fezabilitate) pun sub semnul întrebării inclusiv finanțarea prin PNRR a capetelor A8.
De aceea, apelul meu este, să oferim tot sprijinul politic pentru ca Ministerul Transporturilor, Guvernul României în ansamblu, să reușească mobilizarea tuturor resurselor ducerii la bun sfârșit al proiectului autostrăzii A8, atât de important pentru peste 5 milioane de români din Nordul și Estul României!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 11:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro