Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Alegerile din Italia interesează în mod direct România!

Observ cu moderată îngrijorare valul de extremism care ajunge să câștige alegeri în tot mai multe țări din Europa. Recent în Suedia, ieri în Italia. Spun moderată fiindcă pe fond discursul acestor partide extremiste, naționaliste de dreapta, nu face altceva decât să preia nemulțumirile clasei mijlocii din aceste țări și să o strige în gura mare cu steagul național în spate.

Nemulțumirile oamenilor sunt reale și justificate, însă niciodată în istoria omenirii discursul urii, al extremismului, nu a adus bunăstare, pace și prosperitate! De fiecare dată când politica a devenit extremistă, s-a instaurat dictatura; iar aceasta a dus la izolarea țării, la conflicte (adesea armate) cu vecinii, la sărăcirea populației. Avem exemple nenumărate în istoria recentă și e suficient să ne gândim doar la Venezuela (țară bogată, cu resurse uriașe de petrol, dar cu oameni muritori de foame!).
Îmi permit, să transmit un mesaj clar acelor colegi parlamentari care se bucură și sărbătoresc succesul extremismului, al naționalismului și al xenofobiei din Italia! Ura italienilor contra imigranților nu se referă doar la popoarele sărace din Africa ce fug din cauza războiului sau doar caută o viață prosperă în Occident; nu, ura italienilor contra străinilor se referă și la concetățenii noștri! Sunt peste 1 milion și jumătate de români stabiliți în Italia, iar aceștia sunt considerați imigranți de către italieni! Discursul urii contra străinilor este și discursul urii contra românilor! Să nu uităm nici o clipă această realitate!
Revenind la rezultatul alegerilor din Italia, eu cred că pragmatismul economic și dorințele italienilor obișnuiți vor îmblânzi discursul extremist al alianței care a câștigat alegerile. Italia are o situație economică gravă, extrem de fragilă, cu datorii de peste 300% față de PIB-ul țării. Fără ajutorul Uniunii Europene, Italia se poate prăbuși într-o criză economică uriașă, ajungând chiar la falimentul țării. Cum a ajuns Italia în această situație este altă discuție, mult mai lungă și mai complicată și implică multă corupție sistemică, influența Mafiei și foarte multă infracționalitate economică.
Naționalismul este de înțeles în toate țările. Este normal să îți iubești țara, să ții la valorile ei și să dorești să le păstrezi intacte. Dar, dacă asta conduce la izolarea țării față de vecini, prăbușirea este inevitabilă! Lumea a devenit un întreg, țările sunt interconectate și dependente unele de altele, iar buna înțelegere și alianțele sunt singurele opțiuni pentru dezvoltare. O țară are paste și sos de tomate, alta are tehnologie digitală, alta are petrol și alta are creativitate. Nici o țară nu poate reuși să prospere și să se dezvolte de una singură!
Discursurile strigate în gura mare, cu steagul țării în spate, clamând superioritatea față de alte popoare nu rezolvă problemele de zi cu zi. Discursul dezbinării nu aduce niciodată rezolvarea problemelor. De aceea, doresc să vă atrag atenția asupra unui pericol mai mare decât rezultatele alegerilor din Italia, Ungaria sau Suedia! O populație dezamăgită care își pune speranțele în populism va ajunge o populație disperată atunci când discursurile naționaliste nu vor putea rezolva problemele reale economice și sociale. Abia atunci, dezastrul ne va atinge pe toți! Fiindcă lumea este interconectată, iar pacea, înțelegerea și cooperarea între toate țările este singura șansă pentru noi toți.
Să le vorbim românilor despre toleranță, înțelegere și nevoia de a munci împreună, fără ură, fără dezbinare. Altfel, extremismul ne va înghiți pe toți!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 22:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro