Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Amenințarea Rusiei cu atacuri nucleare pune în pericol însăși integritatea federației sale!

De luni de zile urmărim siderați cum Federația Rusă a declanșat un război de agresiune contra Ucrainei, fără provocare și fără alt scop decât ocuparea țării vecine pentru un iluzoriu Imperiu Rus.


Ororile războiului ne lovesc direct în față și ne fac să ne întrebăm care este sensul pierderilor de vieți omenești, a distrugerilor, a violențelor fizice și a traumelor psihice, a distrugerii echilibrului economic mondial? Ce altceva îl poate împinge pe Putin la un asemenea război din care toată lumea pierde decât mania grandorii și visul unui imperiu rus peste care el să domnească?

Poate de aceea este atât de neînțeleasă încăpățânarea Rusiei de a pierde în Ucraina. Fiindcă Rusia pierde acum: mii de soldați sunt săptămânal încercuiți de ucraineni, sute de echipamente militare sunt abandonate în grabă. Disperarea dată de destrămarea unei fantasme, cea a Marelui Imperiu Rus, frica de a pierde măreția unei puteri de carton, dezastrul economic ce paște Rusia sunt tot atâtea motive pentru Vladimir Putin de a-și duce nebunia dincolo de limita oricărei raționalități. Aceste semne s-au văzut în ultimele săptămâni, mai ales de când contraofensiva ucraineană a depășit orice coșmaruri militare ale conducerii ruse.
Orizontul unei înfrângeri umilitoare în Ucraina pare să se apropie tot mai mult de Kremlin, iar Putin începe să arunce în joc ultimele cărți: mobilizarea generală, anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene și amenințarea nucleară.
În primul rând, mobilizarea (inițial „parțială”) este un fiasco chiar mai mare ca surpriza incompetenței și incapacității armatei ruse de a conduce o „simplă operațiune specială”! Organizarea este haotică, decretul de mobilizare nu este respectat (studenți sunt luați din amfiteatre, vârstnici sunt mobilizați aiurea, oameni bolnavi duși cu forța la încorporare); resursele pentru noii recruți nu doar că nu sunt suficiente, dar chiar dispar de sub ochii comandanților (este de notorietate dispariția a aproape 1 milion de uniforme din depozitele armatei ruse!) iar soldații nu au uniforme, arme, corturi sau chiar mâncare; sute de mii de ruși fug din țară pentru a nu fi trimiși la război, iar fiii camarilei din administrația rusă se ascund la propriu de încorporare; în republicile Federației Ruse au loc proteste atât de puternice încât și aliații lui Putin resping mobilizarea (cel mai notoriu caz este al liderului cecen Kadîrov).
În al doilea rând, anexarea a patru regiuni din Ucraina în urma unor referendumuri făcute cu forța, cu soldați înarmați pe străzi, este și aceasta un eșec. Nici o țară din lume nu a recunoscut aceste anexări, ba dimpotrivă, comunitatea internațională a condamnat farsa administrativă pusă în scenă de Kremlin. Prin urmare, Ucraina este îndreptățită să își recupereze teritoriile anexate cu forța.
Însă, cea mai îngrozitoare escaladare a eșecului rus în Ucraina o reprezintă amenințarea nucleară, din ce în ce mai prezentă. Putin chiar a amenințat direct inclusiv statele occidentale că nu va ezita să folosească armamentul nuclear. Doar simpla menționare a arsenalului nuclear reprezintă un atac asupra întregii umanități!
Țările NATO au luat foarte în serios declarațiile lui Putin despre posibilitatea folosirii armamentului nuclear. De aceea reacția Statelor Unite ale Americii a fost foarte fermă și fără echivoc: chiar utilizarea tactică și restrânsă a armamentului nuclear rus în Ucraina va declanșa o reacție puternică a NATO și a comunității internaționale, toleranța fiind zero în această privință!
Trebuie să înțelegem foarte bine faptul că tratatele NATO specifică în mod expres că cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii este o structură defensivă. Prin urmare, nu putem interveni în mod direct în cazul Ucrainei. Însă, un atac nuclear al Rusiei reprezintă un gest de o agresiune de nedescris care obligă toate statele lumii să reacționeze! O astfel de escaladare nu poate rămâne fără consecințe dramatice pentru Rusia! Mai mult, în momentul în care orice fel de radiații ar ajunge pe teritoriul unui stat NATO, este foarte posibil, chiar probabil, ca articolul 5 să fie invocat considerându-se un atac asupra alianței. În acel moment, Rusia trebuie să înțeleagă că întreaga forță NATO se va îndrepta împotriva sa, iar forțele militare rusești din Ucraina vor fi complet obliterate. Nici un aliat al Rusiei nu va mai fi alături de un regim criminal care folosește armament nuclear. Rusia va fi nu doar izolată, ci complet distrusă economic, armata înfrântă, populația izolată complet internațional. Va fi sfârșitul complet al Rusiei așa cum a fost până acum.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro