Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Politica „bully” nu poate funcționa la nesfârșit, cu atât mai mult în UE!

Am observat cu toții, în ultimii ani, o schimbare a politicii de cooperare a guvernului de la Budapesta, mai ales în relație cu partenerii europeni. Mai mult, după ultima rundă de alegeri din Ungaria, administrația maghiară condusă de Viktor Orban și-a înăsprit discursul, mult prea adesea chiar radicalizând-ul.

Războiul de ocupație declanșat de Rusia contra Ucrainei a scos la lumină noi legături cel puțin discutabile ale Guvernului Ungariei cu un stat dictatorial și agresiv, așa cum s-a dovedit a fi Rusia.
Evident, vă veți întreba ce ne privește pe noi, românii, modul în care Ungaria alege să-și ducă politica externă sau internă? Veți vedea imediat că ne privește nu doar în mod direct, dar chiar ne obligă la a urmări activ, cu mult interes, mai ales derapajele democratice, diplomatice și ideologice ale statului vecin.
În primul rând, Viktor Orban și-a construit o ideologie („iliberală”) prin care să justifice abuzurile contra principiilor de liberă exprimare și societate deschisă. Orban definește „democrația iliberală” ca o formă de conservatorism naționalist, clamând în același timp că respectă libertatea cetățenilor ungari. Din capul locului, este o inepție! Termenul de „democrație iliberală” a fost lansat prima dată de ziaristul indo-american Fareed Zakaria și definea acel tip de guvernanță care presupune „adoptarea alegerilor electorale, dar fără protejarea libertății cetățenilor”. Adică, la fel cum se organizau alegerile în comunism când nu aveai dreptul să votezi alt partid decât cel de la conducere! A spune că în Ungaria este democrație iliberală înseamnă a spune, de fapt, că Viktor Orban a instaurat o formă mascată de dictatură. Acesta este motivul pentru care Viktor Orban este cel mai apropiat prieten din Europa al dictatorului Vladimir Putin.
În al doilea rând, Ungaria este membră a Uniunii Europene. Asta presupune adoptarea și acceptarea principiilor democratice și a libertăților cetățenești alături de toate celelalte beneficii sociale, economice și financiare pe care le presupune statutul de membru deplin. În dorința lui de „lider suprem”, Orban dorește doar beneficiile UE fără a respecta „regulile jocului”, fără a-și respecta vecinii sau alte țări din UE.
În al treilea rând, Ungaria este membru NATO. Este aproape un nonsens să fii membru al unei alianțe militare și, din interior, să fii aliat pe față cu un agresor violent și irațional care amenință fățiș state partenere NATO, în timp ce încearcă să ocupe abuziv și brutal un alt stat independent. Ungaria lui Orban blochează constant orice sancțiune contra Rusiei și orice ajutor pentru Ucraina.
În al patrulea rând, ar trebui să privim cu mai multă fermitate atitudinea lui Viktor Orban și a camarilei sale de la guvernarea Ungariei față de România. Provocările diplomatice repetate ale administrației de la Budapesta făcute chiar pe teritoriul României, iar incitarea spiritelor interetnice, declarații și discursuri rasiste, șovine și revizioniste în fața cetățenilor români sunt din ce în ce mai agresive și cu mai puțină reținere. Revizionismul maghiar se referă direct la dorința de a alipi Transilvania la Ungaria prin condamnarea tratatului de la Trianon. Poate are sens istoric și politic să explicăm lui Viktor Orban că teritoriul românesc este unitar și indivizibil.
Cine are curiozitatea să citească un pic de istorie ar vedea că „rățoiala” diplomatică și ideologică a lui Viktor Orban își găsește corespondent în aspirațiile dictatorului comunist maghiar Bela Kun care în 1919 conta deschis pe sprijinul militar al Rusiei bolșevice conduse de Lenin pentru a reface „Ungaria Mare”. Comunistul ungur Bela Kun a atacat armata română în Transilvania sperând la a face joncțiunea cu trupele bolșevice care ar fi trebuit să atace România din est. Sfârșitul acestei aventuri fantasmagorice ale comunistului Bela Kun este binecunoscut și întipărit în istorie cu tricolorul românesc pe clădirea Parlamentului din Budapesta.
România este, în acest moment, unul dintre cele mai permisive și mai tolerante state din Europa în ceea ce privește drepturile minorităților conlocuitoare. Ce dovadă mai bună poate fi în acest sens decât faptul că o uniune care reprezintă maghiarii din România se află în Guvernul României cu miniștri și secretari de stat? Mai mult, partenerii noștri de la guvernare dovedesc capacitatea și deschiderea României pentru cooperare și înțelegere cu scopul comun de bunăstare și prosperitate.
Totuși, trebuie să înțelegem cât mai clar și mai din timp că Viktor Orban are aspirații personale de preamărire și este dispus pentru aceasta să arunce în aer alianțe și tratate europene, interese economice comune și securitatea energetică a întregii Uniuni Europene doar fiindcă trăiește intens și personal ceea ce experimentează orice politician care stă prea mult la conducere: sentimentul omului providențial care trebuie să intre în istorie. Din fericire, istoria contemporană se construiește cu oameni decenți și modești care înțeleg că preamărirea personală este piedică pentru decența și măreția unui popor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 5:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro