Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
De ce trebuie să fie Iașul un centru strategic pentru NATO și Europa Centrală

În această perioadă complicată din punct de vedere geostrategic, militar, economic și psihologic, asistăm practic la scrierea istoriei!

Nu doar că lumea, așa cum o cunoșteam, se transformă, dar necunoscutul spre care se îndreaptă naște multă incertitudine și creează foarte multe întrebări: cum se vor reașeza marile puteri ale lumii în urma războiului din Ucraina? Care va fi noua paradigmă economică și comercială? Cum se vor reconfigura fluxurile de resurse? Și multe alte întrebări care ridică noi provocări acelor politicieni care știu și simt acum, mai mult ca oricând, că este nevoie de viziune, de perspectivă clară și limpede către viitor.
Ca orice conflict, ostilitățile din Ucraina se vor încheia la un moment dat. Tot mai mulți analiști militari și politici consideră că există posibilitatea ca acest conflict militar să se stabilizeze într-un armistițiu prelungit, în care ambele tabere, ucraineană și rusă, refuză compromisul teritorial sau de influență în orice direcție, totul ducând la un conflict înghețat. Această situație probabilă poate duce la un nou război rece între blocul Occidental și blocul ruso-asiatic.
În aceste condiții, unde se află România și ce perspective, oportunități sau pericole o așteaptă? Nu voi încerca aici o analiză exhaustivă fiindcă sunt prea multe necunoscute. Însă, doar privind o simplă hartă extinsă a Europei, un aspect sare inevitabil în ochi: Iașul are potențialul strategic de a deveni centrul unei zone extinse de importanță geopolitică majoră!
Să luăm în considerare actuala situație în care flancul estic al NATO se întinde din Turcia, Bulgaria (Sud) către Polonia, Țările Baltice (Nord). Cel mai probabil, vestul Ucrainei (de la Kiev către Polonia) va deveni o zonă extrem de importantă pentru consolidarea acestui flanc estic. Dacă adăugăm în ecuație și faptul că Republica Moldova are un traseu european și, inevitabil, se va apropia de valorile Occidentale, atunci observăm că tranzitul comercial și militar de la sud la nord va situa Iașul în centrul unei zone strategice vitale pentru flancul estic al NATO!
În acest context are foarte mult sens viteza cu care se construiește Autostrada Moldovei (A7) care va avea centrul nodal la Pașcani (intersecția cu A8). Însă nu este suficientă doar o autostradă pentru a „fortifica” Iașul drept un punct strategic al NATO. Este nevoie ca orașul nostru să capete și puterea instituțională care să asigure coordonarea diferitelor structuri de securitate națională și regională. Este suficient să urmărim cu atenție și îngrijorare tensiunile de la Chișinău pentru a observa cât de aproape este Iașul de capitala Republicii Moldova!
În plus, Iașul are unul dintre cele mai puternice centre universitare din România, oferind tineri foarte bine pregătiți în toate domeniile științei, de la agronomi și ingineri, până la psihologi și specialiști în comunicare. Adăugând puternica industrie IT, observăm că potențialul uman de coordonare a unei vaste structuri în flancul estic este unul dintre cele mai valoroase din regiune.
Din aceste motive reiese (aproape obligatoriu!) ca România să acorde o importanță tot mai mare potențialului strategic al Iașului, inclusiv prin întărirea instituțională (chiar prin aducerea unor instituții de la București la Iași!).
Mai mult, Iașul trebuie să fie sprijinit în a reduce din ce în ce mai mult toate vulnerabilitățile economice, de infrastructură, instituționale și chiar politice pentru a deveni un adevărat centru strategic al NATO, un punct nodal al coordonării între nordul și sudul acestui flanc important al lumii civilizate!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 23:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro