Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Trebuie să prețuim mai mult oamenii decât computerele sau profitul!

Am urmărit cu îngrijorare și tristețe desfășurarea dezbaterilor publice legate de casele de marcat tip Selfpay. Fiindcă sunt parlamentar și reprezint cetățenii României, doresc să clarific poziția mea în ultima dezbatere legată de casele de marcat la care clienții pot să scaneze singuri produsele.

În primul rând, discuția nu este legată de o companie anume, ci de principiul pe care îl avem în vedere. Fiecare companie de retail are produse în regulă, unele mai avantajoase, altele mai scumpe cum este normal în orice companie privată care susține un business. Mă bucur când companii puternice vin să investească în România! Este un semn de încredere în economia noastră.
Însă, dacă beneficiile pentru o companie străină din România se măsoară în profit, pentru țara noastră avantajele unor astfel de investiții se măsoară în taxele plătite și, atenție!, în locurile de muncă create! Înțeleg dorința de eficientizare și de scădere a costurilor unei companii, dar, în calitate de social democrat, aceste eficientizări nu pot fi în dauna angajaților și a locurilor de muncă! Datoria mea și principiile social democrate mă obligă să îi apăr pe oameni, și nu mașinile sau profitul!
Doresc să mai fac o mențiune importantă! Am văzut în spațiul public persoane care susțin că eliminarea angajaților de la casele de marcat și înlocuirea lor cu sisteme tip Selfpay reprezintă „progresul”, iar tehnologia care înlocuiește angajații nu este altceva decât un viitor mai confortabil pentru toată lumea. Însă, argumentul cum că apărând angajații suntem împotriva progresului tehnologic este o naivitate și o exagerare, în cel mai bun caz. Care este progresul întregii societăți dacă clienții supermarketurilor ajung să scaneze singuri produsele? Se mișcă mai repede coada? Clienții stau mai puțin la casă? Sau este doar minimizarea costurilor companiei prin concedierea angajaților și înlocuirea lor cu automate? Nu știu dumneavoastră, însă eu, personal, întotdeauna am stat mai puțin la coadă când erau casieri, comparativ cu atunci când am scanat singur. Mai mult, nu trebuie să uităm că sunt oameni în vârstă care nu se descurcă atât de rapid ca cei mai tineri dintre noi. Deci, nu cred că acest „progres” este în interesul clienților și, cu siguranță, nu al angajaților!
Din aceste motive, susțin propunerile pe care PSD le va discuta în ședința coaliției: - fiecare casă de marcat de tip Selfpay (unde scanează clientul) trebuie impozitată corespondent unui salariu minim pe economie! Nu este invenția noastră, ci este fix ceea ce a făcut Belgia în aceeași situație! - dacă fiecare client își scanează singur produsele, atunci merită o bonificație din prețul total al cumpărăturilor. Practic, a efectuat „o muncă” pentru compania respectivă! - este obligatoriu să menționăm clar, prin lege, necesitatea unui număr minim de angajați care să ghideze clienții care se descurcă mai greu cu casele de marcat Selfpay.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 8:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro