Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Politica României în interiorul Uniunii Europene trebuie regândită!

Din fericire, România nu este singură în fața provocărilor care zguduie întreg continentul european! Război la graniță, inflație, o pandemie ce cu greu a fost stăpânită, vulnerabilități în sectorul energetic.


Toate acestea ridică o serie de dificultăți majore care creează nemulțumiri uriașe în rândul populației și duc la scăderea nivelului de trai.

România este membru deplin al Uniunii Europene, iar acest fapt ne face mai puternici alături de țările din acest club exclusivist. Totodată, nu avem voie să ignorăm problemele specifice ale României și nici să trecem în plan secund obiectivele, visurile și aspirațiile poporului român!
Locul României în Uniunea Europeană trebuie regândit! Evident, mă refer aici la întărirea poziției țării noastre în privința politicilor europene care se răsfrâng asupra întregii Uniuni, nu doar asupra României.
Îmi permit să reamintesc, pe scurt, importanța țării noastre în Uniunea Europeană:
 • Suntem printre foarte puținele țări UE care se apropie de independența energetică. Suntem producători de cărbune, gaze naturale, electricitate.
 • Suntem una dintre cele mai importante porți comerciale de intrare în UE, atât maritim, cât și fluvial.
 • Suntem a șasea țară ca populație din UE
 • Avem de ani buni cea mai mare rată a creșterii economice din Uniune.
  Sunt doar câteva din motivele pentru care România ar trebui să aibă un cuvânt mai greu de spus în privința deciziilor UE, urmărind inclusiv interesele noastre naționale. De aceea, consider că politica intracomunitară a României trebuie gestionată strategic într-un mod mult mai bine coordonat. Prin urmare, susțin cu fermitate necesitatea înființării unui Minister al Afacerilor Europene! Avem nevoie de o structură nodală, de coordonare și sincronizare între ministerele din România, europarlamentari (nu doar români) și Comisia Europeană. Acest minister trebuie să aibă responsabilitatea unei politici coerente a României în interiorul UE atât în domeniul agricol, cât și energetic.
  Personal, consider că actuala politică energetică a UE este greșită și se îndreaptă tot mai rapid spre vulnerabilizarea țărilor europene. Decuplarea prețului energiei electrice de cel al petrolului sau al gazelor naturale sau închiderea nediscriminatorie a minelor de cărbune și a centralelor nucleare duc la o distrugere a independenței UE în domeniul energetic. Putem vorbi și despre forțarea opririi fabricației de motoare termice în UE pentru o tranziție pripită către autovehicule electrice. Să vă mai spun că la ora actuală 90% din producția mondială de baterii Litiu Ion se află în China? Nu cumva ne vulnerabilizăm ca europeni în fața unui astfel de monopol?
  Consider o prioritate de gradul unu înființarea cât mai rapidă a Ministerului Afacerilor Europene, astfel încât să avem o nouă politică europeană, mai coerentă și mai bine orientată către o dezvoltare sustenabilă a tuturor țărilor membre. Mai ales a României!
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:29
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro