Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
O nouă Europa, dar cu picioarele pe pământ!

„Pacea lumii nu poate fi păzită fără a fi depuse eforturi creative proporționale cu pericolele ce-o amenință!”. Acestea sunt cuvintele scrise de ministrul francez de Externe, Robert Schuman, la 9 mai 1950, în deschiderea Declarației de constituire a ce va deveni Uniunea Europeană.

Ieșind din trauma celui de-al Doilea Război mondial, Europa începea să-și construiască un nou drum al păcii, unității și prosperității comune. După șapte decenii de la Declarația Schuman, Uniunea Europeană, deși mai extinsă și mai prosperă ca oricând, se află la răscrucea unor provocări uriașe: misiunea de salvare climatică, război la granița estică a Uniunii, pandemie și apoi inflație uriașă, tulburări sociale, excese de putere politică în interior și lipsa unor soluții viabile pentru viitorul tinerilor. Să nu ne amăgim, Europa se află într-o perioadă dificilă!
Dacă privim conflictul între Pactul Climatic și problemele de dependență energetică a Europei ne dăm seama de o prăpastie uriașă între idealuri și realitatea concretă. Pentru a proteja natura, închidem în Europa mine de cărbune, dar în același timp unele țări europene importă petrol pentru industrie din țări neprietenoase! Țări europene cu nevoi ridicate de electricitate închid centralele nucleare doar pentru a ajunge dependente de importul de gaze naturale din Rusia. Oprim brusc producția de motoare clasice în numele tranziției către automobile electrice curate, dar în același timp facem Europa dependentă de China, țară ce deține 90% din piața mondială de baterii electrice!
Provocarea de securitate de la granița estică a UE a mobilizat țările membre în a ajuta Ucraina să facă față unei invazii barbare, cu tancuri și rachete. Empatia și dorința de a ajuta sunt înălțătoare! Însă drama agricultorilor europeni în fața importurilor nediscriminatorii de cereale este o realitate dură și dureroasă.
Principiile și idealurile mărețe sunt lumini călăuzitoare pentru oricare civilizație puternică, însă desprinderea de realitatea oamenilor obișnuiți riscă să înstrăineze elitele politice de cetățeni. Istoria ne spune că acesta este punctul în care începe ruptura socială și haosul.
Ca cetățean european, nu îmi doresc o Europa cu mai multe viteze. O astfel de invenție nu poate funcționa ca o Uniune în care toți suntem egali, cu drepturi egale. Avem mult prea multe exemple recente în care lipsa unității europene ne pune pe toți în pericol. Dorința de preamărire a cancelarului austriac privează de drepturi legitime popoare întregi din estul Europei. România și Bulgaria sunt ținute pe nedrept în afara spațiului Schengen. Tratatele europene spun clar că trebuie să fim în Schengen, dar acest veto abuziv și de neînțeles blochează voința majoritară a țărilor UE. Euroscepticismul a crescut brusc în România nu din cauze economice și nici din dezinformare. Din injustețe, discriminare și lipsa sentimentului de respect reciproc.
Exemplele aroganțelor politice care pun în pericol unitatea europeană pot continua și cu premierul Ungariei. Admirația sa față de „puterea” absolută a liderului rus îl face pe Viktor Orban să aibă vise revizioniste și să lanseze provocări periculoase. Toate acestea îl rup de realitatea europeană în care se află! Am un mesaj pentru guvernul de la Budapesta: țările noastre sunt legate una de alta și suntem obligați să avem consens! Ungaria nu poate sări peste România în brațele Rusiei, dar nici Rusia nu mai poate veni cu tancurile la Budapesta, așa cum a făcut-o în noiembrie 1956!
Acum, la ceas aniversar de Ziua Europei, trebuie să ne gândim la aceste provocări ale Uniunii. Dar, mai mult ca oricând, trebuie să avem grijă și de viitorul României în UE. Să fie clar ca lumina zilei, locul României este în Uniunea Europeană! Nu avem altă șansă de dezvoltare economică și socială decât alături de țările europene. Economia României nu ar fi putut performa niciodată cu atât de mult succes dacă nu ar fi fost în Uniunea Europeană. Accesul producătorilor români la piețele europene, miliardele de euro din fonduri nerambursabile, importul de tehnologie și investițiile directe au făcut din țara noastră succesul economic actual.
Însă, nu trebuie să ignorăm disparitățile enorme din România! Avem județe în Ardeal care depășesc economic media UE, dar și județe în estul țării care sunt cele mai sărace din întreaga Uniune! Avem orașe mari care rivalizează cu metropole europene, dar și sate neelectrificate sau cu drumuri de pământ și fără semnal la telefon. Avem aproape jumătate din copiii țării în risc de sărăcie și excluziune socială! Din aceste motive, Uniunea Europeană trebuie să creeze și să implementeze programe regionale de reducere a disparităților sociale și economice. Știu, Comisia Europeană nu gestionează proiecte regionale, doar naționale. Dar, poate că lucrurile trebuie să se și schimbe în beneficiul tuturor cetățenilor europeni!
În încheiere, vă reamintesc ceea ce Robert Schuman scria în „actul de naștere” al visului Europei Unite: „Europa nu va fi făcută dintr-odată sau conform unui singur plan; ea va fi construită prin reușite concrete care vor duce la adevărata solidaritate!”. Europa înseamnă demnitate și unitate, nu garduri și discriminare!
La mulți ani Europa, la mulți ani României în UE!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 6:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro