Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
silviu.macovei@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Silviu Nicu Macovei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Nicu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Nu trebuie să mai avem în România copii exploatați prin muncă!

Data de 12 iunie este marcată în calendarul evenimentelor internaționale drept Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Este o zi importantă și tristă, totodată, pe care o marcăm în întreaga lume începând din 2002.

În acel an o serie de ONG-uri au atras atenția asupra exploatării copiilor prin muncă și s-a decis la nivel internațional monitorizarea acestui fenomen fiindcă cifrele sunt absolut uluitoare: se estimează că în toată lumea, peste 160 de milioane de copii sunt exploatați prin muncă, iar aproape jumătate din ei (79 milioane) lucrează în condiții periculoase! Această estimare a World Vision trebuie să ne îngrijoreze peste măsură!
Primul gând ne fuge, nu-i așa?, la copiii din Asia care lucrează chiar și 16 ore pe zi în așa numitele „sweat shops” adică acele fabrici clandestine care produc haine și încălțăminte chiar pentru mari firme cu renume (Nike, Adidas, H&M sau chiar Apple în 2014!). Spre exemplu, în anul 2010 compania Philip Morris a fost obligată în instanță să recunoască faptul că mai mulți copii (unii chiar sub 10 ani!) lucrau pe plantațiile de tutun din Kazahstan cu care compania avea contract.
Din nefericire, încă mai avem și în țara noastră cazuri de părinți care își abuzează proprii copii prin a-i pune la munci adesea mult prea grele! Legislația din România interzice munca copiilor care nu au împlinit 15 ani. Astfel, din 2015 s-a legiferat inclusiv numărul de ore pe care le poate munci un copil în funcție de vârstă. Spre exemplu, cel mai mult – șase ore pe zi – au voie să muncească minorii cu vârste peste 12 ani. Totodată pe cât posibil orele de muncă nu trebuie să se suprapună cu cele de școală și nici să ciuntească din orele de somn. Veți fi surprinși, dar chiar și bebelușii au voie legal să „muncească”, însă nu pot „lucra” mai mult de o oră pe săptămână, iar copiii între 1 și 5 ani doar două ore pe zi, cei între 5 și 12 ani, nu mai mult de patru ore pe zi.
Această reglementare legală a apărut ca o necesitate fiindcă foarte mulți părinți îi foloseau pe cei mici la „muncă” dar nu doar în sensul muncilor fizice, agricole, ci inclusiv îi forțau la eforturi foarte mari pentru concursuri de frumusețe ori competiții muzicale. Se ajunsese la abuzuri psihologice intense pentru a-i pregăti forțat pe copii în vederea unor performanțe. De aceea, actul normativ stabilește activitățile pe care cei mici le pot desfășura și pentru care pot primi bani: actor, figurant, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau de interpretare. În plus, cei mici mai pot face, printre altele, filme artistice, pot participa la filmări, înregistrări, pot fi modele pentru ședințe foto, cu sau fără scopuri publicitare, figuranți sau modele la prezentările de modă. Intervalul orar este clar delimitat. Astfel, dacă micuțul are sub 5 ani, atunci poate lucra între orele 9.00 și 17.00, iar dacă are între 5 și 12 ani intervalul admis este între 8.00 și 20.00, iar cei peste 12 ani pot lucra între 7.00 și 22.00.
În același timp, fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ține de "normalitatea" mediului rural și aproape nimeni nu o raportează ca abuz.
Deși în 2022 au fost mai puține cazuri decât în anul precedent, realitatea cruntă ne lovește în față: 268 de copii români au fost chinuiți și trimiși la muncă chiar de proprii părinți! Foarte grav este că, de multe ori, acești copii sunt și umiliți sau chiar bătuți, abuzul fiind mult mai intens.
Cifrele publicate de Ministerul Familiei arată că anul trecut au fost nu mai puțin de 38 de copii sub 2 ani care au fost exploatați de proprii părinți prin muncă! Nu cred că ne putem imagina cât chin și traumă produce unui copil atât de mic exploatarea de către proprii părinți!
Nici la celelalte vârste situația nu este mai bună: 54 aveau sub 6 ani, 48 – sub 9 ani, 70 – sub 13 ani și 58 – între 14 și 17 ani. Aceste cifre seci ascund suflete de copii exploatate tocmai de cei care ar trebui să îi protejeze, părinții lor!
Consider inacceptabil chiar și un singur astfel de caz și, de aceea, am susținut și am votat Legea prevenirii separării copilului de familie! În spațiul public au apărut la un moment dat tot felul de informații false, manipulatorii care spuneau, mințind, că legea urmărește să „să ia copiii din familii”. Nu! Această lege tocmai va sprijini acea familie cu probleme pentru a găsi soluții și să identifice resurse pentru a-și putea ține copiii acasă, să-i crească în familie!
O zi tristă, dar care trebuie să ne dea foarte serios de gândit!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 iunie 2024, 0:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro