Curriculum Vitae
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Loránd-Bálint Magyar > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Situația economică gravă la nivelul întregii lumi creează tensiuni în societatea românească

În această perioadă, ne confruntăm cu o inflație foarte puternică pe care românii încep să o resimtă din ce în ce mai dur. Cauzele acestei crize financiare se trag din cei doi ani de pandemie, când economia întregii lumi a fost nevoită să se oprească brusc.

Au fost afectate grav lanțurile de aprovizionare și, prin urmare, sistemele de producție și comerciale au fost perturbate semnificativ. Statele lumii au fost nevoite să infuzeze capital în economii, în speranța unei reporniri a motoarelor economice odată cu încetarea restricțiilor pandemice. Din nefericire pentru noi toți, Rusia a ales să pornească un război de coșmar nu doar din aspirații imperialiste sovietice, dar și din dorința de a se impune asupra țărilor occidentale libere. Planul de a ocupa prin agresiune militară o țară independentă și autonomă au fost completate de o dorință malefică de a lovi și economiile țărilor dezvoltate. Iată că aceste planuri au dat un rateu colosal la scară istorică și economia Rusiei este lovită mult mai grav decât și-au imaginat conducătorii ei. Însă, războiul din Ucraina a creat o criza energetică și de combustibil la care s-au adăugat și problemele de transport maritim provocate de China, iar toate s-au suprapus peste criza inflaționistă din timpul celor doi ani de pandemie.
Este o iluzie să ne imaginăm că aceste tulburări inflaționiste care au cuprins întreaga lume nu vor lovi serios și în economia României! Mai mult, cetățenii pe care îi reprezentăm încep să simtă din ce în ce mai puternic efectele inflației mondiale. Creșterea abruptă a ROBOR a provocat o erupție a nivelului ratelor bancare; lipsa petrolului rusesc de pe piețele globale a făcut ca prețurile carburanților la pompă să atingă prețuri record; gazele naturale și electricitatea sunt din ce în ce mai scumpe și va mai dura încă doi-trei ani până când ne vom putea reechilibra prin intermediul producției din platoul continental al Mării Negre.
Din fericire, Partidul Social Democrat a accentuat importanța măsurilor sociale pentru sprijinirea populației în aceste momente dificile și a reușit să impună în coaliție o serie de scheme de ajutor, în special pentru păturile defavorizate ale societății. Fiindcă țara noastră își bazează o bună parte din economie pe consum și servicii, actualizarea salariilor bugetarilor va aduce o echilibrare economică prin consum și cheltuieli, mai ales în perioada vacanțelor. Totodată, consumul de gaze naturale va fi scăzut.
Însă, problema creșterii prețurilor din cauza carburanților tot mai scumpi provoacă deja tulburări sociale care se anunță a fi importante odată cu venirea toamnei și a frigului. Povara facturilor riscă să accentueze neliniștea și îngrijorarea concetățenilor noștri.
O rază de optimism și speranță se întrevede în implementarea investițiilor prin intermediul PNRR și a programelor Anghel Saligny care vor aduce o infuzie substanțială de capital ce se va regăsi în locuri de muncă și sprijinirea pe orizontală a firmelor românești.
Având în vedere aceste perioade dificile care ne așteaptă în viitorul apropiat, este datoria noastră, a parlamentarilor, să dăm dovadă de multă atenție și precauție cu privire la viitorul acestei țări binecuvântate!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro