Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
ioan.mang@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ioan Mang > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru industrii și servicii
Vizita în Austria a unei delegații a Comisiei pentru industrii și servicii

Procesul de tranziție energetică trebuie abordat de fiecare stat cu măsuri flexibile și adaptate corespunzător conform mixului său energetic, astfel încât să fie atinse obiectivele privind neutralitatea climatică, să contribuie la asigurarea securității aprovizionării și la creșterea competitivității, dar și pentru a oferi protecție consumatorilor. In acest amplu proces de tranziție, producția și utilizarea hidrogenului verde se conturează ca o componentă importantă, cu implicații majore în sectoarele industriei și transporturi.

În perioada 18-19 septembrie 2023, o delegație a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, condusă de domnul deputat Bende Sándor, președintele comisiei, a efectuat o vizită în Austria, la Viena și Linz.
Din delegație au făcut parte domnul deputat Ioan Mang și doamna deputat Cristina Prună, vicepreședinți, precum și domnul deputat Lucian Florin Pușcașu, membru al comisiei.
Programul a cuprins convorbiri cu membri ai Comisiei pentru economie, industrie și energie din Consiliul Național austriac, cu reprezentanți ai cabinetului Ministrului federal austriac pentru Protecție climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovare și Tehnologie, precum și o întâlnire cu E.S. domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Austria.
Totodată, delegația s-a deplasat la Linz, unde a vizitat instalația pilot de producție de hidrogen verde de pe platforma industrială a concernului Voestalpine și a avut discuții cu reprezentanți din conducerea companiei despre proiectul de cercetare H2Future, în cadrul căruia a fost realizat cel mai mare electrolizor de hidrogen verde (cu o putere de 6MW și o capacitate de producție de 1200 m3/h). Convorbirile la nivel parlamentar și guvernamental s-au axat pe subiecte precum accelerarea procesului de tranziție energetică, cu accent pe rolul hidrogenului obținut din surse regenerabile în atingerea țintelor de decarbonizare a unor sectoare economice, cadrul legal pentru stimularea producției și utilizării hidrogenului verde, Strategia națională austriacă de hidrogen, dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție, asigurarea competitivității în afara UE a produselor obținute în urma utilizării hidrogenului verde etc.
De asemenea, pe parcursul întrevederilor, membrii delegației au abordat subiectul aderării României la spațiul Schengen, evidențiind că acesta rămâne un obiectiv prioritar al țării noastre, care, odată realizat, va contribui inclusiv la amplificarea relațiilor economice româno-austriece. A fost exprimată speranța de reconsiderare a poziției Guvernului austriac pe această temă, astfel încât, până la sfârșitul anului în curs, să poată fi finalizat procesul aderării României la spațiul Schengen. La rândul său, vicepreședintele Comisiei pentru economie, industrie și energie din Consiliul Național austriac (membru ÖVP) a precizat că înțelege nemulțumirea României și că va transmite mesajul delegației parlamentare române conducerii partidului din care face parte.
În organizarea și desfășurarea în bune condiții a programului vizitei, delegația parlamentară română a beneficiat de sprijinul Ambasadei României la Viena.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 iunie 2024, 11:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro