Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ionuț Simionca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
Start-Up Nation – un program bun, dar limitat

“Din fonduri europene nu vor putea fi finanțate firmele din mediul rural din toată țara, nici cele din București și județul Ilfov prin programul Start-Up Nation, motiv pentru care, pentru acestea, Guvernul va trebui să aloce prin credite de angajament - 1,2 miliarde de lei, în urma unei rectificări bugetare de la începutul verii”, susține deputatul PMP Ionuț Simionca. Acesta s-a declarat îngrijorat de faptul că rectificarea riscă să fie negativă având în vedere că veniturile bugetare sunt în scădere, iar cheltuielile în creștere, ceea ce adâncește deficitul și majorează datoria publică.

Declarația a fost făcută în contextul în care, la ședința de plen a Camerei Deputaților de marți, 25 aprilie, deputații Partidului Mișcarea Populară au votat pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 10/2017, care prevede alocarea de fonduri de până la 40.000 de euro pentru înființarea de firme de antreprenori noi.
„Ca tânăr antreprenor, consider cu tărie că acest gen de programe cu finanțare națională sau europeană sunt vitale pentru încurajarea antreprenorilor tineri din țara noastră. Nu pot însă să nu remarc modificările survenite la forma programului, de la adoptarea ordonanței până la adoptarea proiectului de lege, timp în care posibilii beneficiari au fost entuziasmați datorită promisiunilor financiare făcute de reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat”, a declarat Ionuț Simionca.
Deputatul PMP a adăugat însă că introducerea termenului de 30 ianuarie 2017 pentru firmele înființate care sunt eligibile conduce la o discriminare pentru posibilii beneficiari care și-au pregătit deja dosarele necesare accesării programului încă de la adoptarea ordonanței de urgență. Pentru acoperirea cheltuielilor eligibile, antreprenorii vor putea face cereri de rambursare și cereri de plată, ultimele fiind cele sugerate de secretarul de stat responsabil. Însă, din experiența altor programe, știm cu toții că termenul de 30 de zile pentru plată este adesea depășit, iar antreprenorii se regăsesc în situația în care trebuie să găsească furnizori dispuși să aștepte mai mult de 30 de zile sau să plătească din fonduri proprii cheltuielile la timp. Pentru tinerii cu idei inovative dar fără sprijin financiar, aceasta va fi principala provocare de sustenabilitate a afacerii lor încă de la început. O altă modificare a intervenit și la nivelul salariaților și salariului, care vine să diminueze riscurile unei noi afaceri. Inițial, firmele trebuiau să țină 2 angajați pentru 3 ani la un salariu mediu pe economie, statul urmând să acopere toate cheltuielile pentru o perioadă de 1 an. După modificările din Comisia pentru industrii a Camerei Deputaților, firmele finanțate prin Start-Up Nation trebuie să mențină cel puțin 1 salariat la același nivel pentru 2 ani, iar statul va acoperi cheltuielile pentru maxim 6 luni, deductibile în urma unei cereri de rambursare după termenul de eligibilitate al acestui tip de cheltuială. “Îmi doresc ca acest program să contribuie la atingerea unor obiective din Strategia Europa 2020, să răspundă nevoilor reale de finanțare în rândul antreprenorilor noi și tineri și să ducă la promovarea unor afaceri inovative de succes”, a mai spus deputatul Ionuț Simionca.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 10:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro