Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ionuț Simionca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
9 mai – zi cu semnificație multiplă pentru români

Deputatul Ionuț Simionca a participat joi, 11 mai, la alocuțiunea susținută de Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu tema “Viitorul Europei” și la recepția susținută de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, cu tema “10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”.

Aceste întâlniri au fost desfășurate în contextul sărbătoririi în fiecare an, pe data de 9 mai, a trei evenimente cu semnificație istorică: Ziua Independenței proclamată în 1877, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în 1945 și Ziua Europei stabilită în 1985.
Toate cele trei evenimente vorbesc despre istoria europeană modernă, pentru că independența României s-a desfășurat într-un context istoric favorabil, după o muncă a întregii clase politice românești de la acea vreme, independența fiind un proiect de țară.
Victoria împotriva Germaniei naziste ne-a găsit în tabăra câștigătoare, însă aliații au refuzat României statutul de stat cobeligerant din cauza poziționării ferme a URSS la încheierea Tratatului de la Paris din 1947.
Cel de-al treilea eveniment, cel mai mediatizat în țara noastră, este cel care nu ne includea nici la momentul declarației faimoase a lui Robert Schuman, în 1950, nici la declararea zilei de sărbătoare la Consiliul European de la Milano, în 1985, România fiind un stat comunist.
Cu toate astea, românii de rând și politicienii lor post-comuniști au dat dovadă de apreciere a valorilor europene, dorind să-și reia parcursul european imediat după căderea comunismului, aderarea la Uniunea Europeană devenind proiect de țară.
Deja au trecut 10 ani de la îndeplinirea acestui obiectiv politiv, cetățenii români sunt dintre cei care au încă cea mai mare încredere în instituțiile europene, deși nu întotdeauna resimt influența asupra vieții cotidiene.
“Într-o zi așa încărcată istoric ca aceasta trebuie să comemorăm istoria, să admirăm curajul și ambiția politicienilor de altă dată, deopotrivă români și europeni și să ne dorim să continuăm dezvoltarea României ca stat european cu drepturi depline, o țară puternică într-o Europă unită, care se confruntă cu noi provocări”, a susținut deputatul Ionuț Simionca.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 9:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro