Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ionuț Simionca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)

"Îi cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să nu îi încurajeze pe leneși și să îi premieze pe salariații ministerului care fac performanță. Astăzi lucrurile stau exact invers: statul îi premiază pe leneși și își pedepsește angajații performanți.

Prin noua Lege a salarizării care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, salariile angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urmează să fie diminuate cu sume cuprinse între 700 și 1.800 de lei.
Când vorbesc despre performanța angajaților APIA, mă gândesc că agenția a atras, în utimii zece ani, aproape 20 de miliarde de euro pentru fermierii din România, gradul de absorbție a fondurilor europene fiind de 98 %.
În ciuda deficiențelor majore existente în construirea sistemului informatic al agenției, a legilor și procedurilor neclare, a bâlbâielilor legislative și a interpretărilor greșite ale legilor și ordonanțelor chiar de către conducerea APIA (a se vedea trimiterea acasă a fermierilor cu pășuni și fără animale în campania 2015 și rechemarea lor, până în luna iulie, pentru depunerea de cereri), angajații APIA au fost alături de fermieri și au rezolvat problemele împreună cu aceștia.
Față de norma europeană, de maxim 250 de dosare/funcționar public, în România există salariați cu peste 1.500 de dosare (vezi centrul local Scornicești, județul Olt).
De la primirea dosarului de la fermieri, până la controlul administrativ, transpunerea în sistemele informatice a tuturor datelor din cererile unice de plată, elaborarea documentelor procedurale, inclusiv decizia efectivă de plată - toate operațiunile sunt făcute de către funcționarii din centrele locale și județene ale APIA. Pentru toate aceste operațiuni, răspunderea integrală este a funcționarilor de la aceste niveluri, motiv pentru care nu înțeleg de ce funcționarii încadrați pe aceleași funcții în APIA București sunt plătiți cu aproximativ 40 la sută mai mult decât cei din țară.
Având în vedere argumentele pe care le-am expus, îmi exprim speranța că ministrul Daea va face dreptate pentru angajații APIA din România și va găsi o formulă ca salariile acestora să nu scadă de la 1 ianuarie 2018, demonstrând astfel că statul își prețuiește angajații buni, serioși și performanți", a declarat deputatul PMP Ionuț Simionca.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 11:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro