Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ionuț Simionca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grup PMP)
Deputatul PMP Ionuț Simionca cere autorităților publice din Bistrița-Năsăud să găsească soluții pentru sprijinirea femeilor care sunt victime ale violenței domestice

Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a vorbit miercuri, 7 martie, în Parlament despre nevoia de ajustare a legislației naționale și de implicare a autorităților publice locale, respectiv a ONG-urilor, în sensul sprijinirii femeilor care sunt victime ale violenței domestice.

“Cu gândul la ziua de 8 martie, o zi în care le sărbătorim pe doamnele și domnișoarele care ne înseninează și ne întregesc viața, am deschis televizorul și m-am întristat. Am aflat că ieri, la Timișoara, o femeie a fost înjunghiată în tramvaiul 9 de bărbatul cu care călătorea - iubitul ei, și că nimeni din tramvai nu a sărit să o ajute. Tot la știri am văzut că asistenta ucisă de iubitul ei într-un spital din Slatina a fost condusă ieri pe ultimul drum”, a spus deputatul PMP.
În opinia lui Simionca, “această problematică nu este, în societatea noastră, una marginală” atâta vreme cât un sfert din omorurile înregistrate în România într-un an au loc în familie, iar una din trei femei din țara noastră este victimă a violenței domestice. “Am ales să ridic această problemă în fața dumneavoastră deoarece consider că avem obligația să îmbunătățim cadrul legislativ, să încurajăm administrațiile locale și să sprijinim ONG-urile pentru ca femeile și copiii - victime ale violenței domestice - să beneficieze de consiliere și de o reală protecție în fața agresorilor lor”, a mai adăugat parlamentarul de Bistrița-Năsăud în discursul său.
Cu privire la modificarea legislației naționale, Ionuț Simionca a declarat: “Avem obligația să aliniem legislația națională prevederilor Convenției de la Istanbul ratificată de România în 2016. Mai precis, trebuie să introducem de urgență ordinul de protecție provizoriu (conform art.52 din Convenție), emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă. De asemenea, trebuie să modificăm de urgență Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea (conform art.55 din Convenție). Aceeași Convenție vorbește despre înființarea de centre specializate pentru cazurile de violență domestică și sexuală, cu personal specializat, care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală, precum și alocarea de resurse, la nivel local și național, pentru aplicarea tuturor măsurilor de protecție corespunzătoare”.
În acest context, deputatul PMP face un apel la autoritățile publice locale și la ONG-urile din județul Bistrița-Năsăud în vederea identificării de soluții pentru femeile care sunt afectate de acest fenomen, care nu știu nici măcar cum să reclame agresiunile și abuzurile domestice.
“Vreau să le urez putere și încredere femeilor care nu știu cum să scape din cercul vicios al violenței domestice și să le asigur că vom face tot ce depinde de noi să le deschidem noi perpective prin instituții de consiliere și protecție”, a mai spus Simionca, încheindu-și discursul din Parlament cu o urare: “Doamnelor și domnișoarelor, La mulți ani!”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 11:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro