Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ionuț Simionca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ionuț Simionca (Grupul parlamentar al PMP)
Ionuț Simionca, deputat PMP: Beneficiarii de ajutor social vor putea presta orele de muncă în folosul comunității și la societăți comerciale

Deputatul PMP Ionuț Simionca a depus în Parlament o propunere legislativă cu care speră să îi ajute pe beneficiarii de ajutor social apți de muncă să-și găsească un serviciu în cel mai scurt timp.

Mai precis, acesta a inițiat o propunere pentru modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, potrivit căreia beneficiarii de ajutor social vor putea presta orele de muncă în folosul comunității și la societăți comerciale, nu doar la instituții și servicii publice de interes local, ca în prezent. Primăriile vor publica online o listă cu persoane disponibile, iar firmele își vor putea alege muncitorul dorit, achitând contravaloarea muncii prestate de acesta administrației publice locale.
„Am depus la Camera Deputaților o propunere legislativă de reintegrare pe piața forței de muncă, cu ajutorul noilor tehnologii, a beneficiarilor de ajutor social. Există un proverb vechi, nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine. Varianta actualizată a acestui proverb e următoarea: eMuncă, ePâine. Inițiativa aduce ca noutate și obligarea primăriilor de a publica pe site-ul propriu o serie de documente privind munca asistaților social, astfel încât oferta de forță de muncă să se întâlnească cu cererea de pe piața locală de muncă”, a declarat Ionuț Simionca.
În opinia acestuia, inițiativa legislativă amintită aduce beneficii tuturor părților implicate. „În esență, prin instituirea obligației asistaților sociali de a lucra și în beneficiul societăților comerciale, se creează premisele pentru creșterea stimei de sine a celor mai defavorizați membri ai comunității care trăiesc din ajutorul social, astfel încât aceștia să devină membri activi ai comunității, persoane care generează venituri. În același timp, se creează premisele pentru continuarea relației cu firmele respective în baza unor raporturi de muncă, în condițiile în care aceste persoane înțeleg că munca lor este necesară și că ar putea fi răsplătită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Mai mult, firmele sunt cointeresate să obțină o forță de muncă relativ ieftină, în condițiile unei piețe a muncii care este cuprinsă de o criză profundă. În plus, bugetul local obține o nouă sursă de finanțare”, a explicat parlamentarul de Bistrița-Năsăud.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 10:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro