Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ionuț Simionca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Din partea Camerei Deputaților, la reuniune, au participat doamnele deputat Mara-Daniela Calista (PNL) și Izabella-Agnes Ambrus (UDMR) și domnii deputați Alfred-Robert Simonis (PSD), Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE), Mihai-Cătălin Botez (USR), Ionuț Simionca (PMP) și Giureci-Slobodan Ghera (Grupul Minorităților Naționale).
Reuniunea Rețelei Transatlantice a Tinerilor Parlamentari – TU40 de la Washington este la a doua ediție, manifestarea fiind lansată în anul 2017 de către Biroul de legătură al Parlamentului European cu Congresul SUA și EU40, cu scopul de a consolida rețeaua în susținerea agendei comune a celor două continente.
Inițiativa a avut în vedere faptul că tinerii parlamentari se confruntă cu provocări fără precedent și își desfășoară activitatea într-un mediu politic, dar și social și economic, în permanentă schimbare. Unele dintre aceste provocări sunt pur americane sau pur europene, iar unele sunt comune, fiind necesar ca toate să fie discutate și abordate în modul cel mai eficient.
Programul acestei ediții a inclus întâlniri și schimburi de vederi, în cadrul unor instituții, ONG-uri și think thank-uri de profil, cu domnii Trey Hollingsworth și Will Hurd, membri ai Camerei Reprezentanților a SUA, cu domnii Bart Gordon și Cliff Stearns, foști membri ai Congresului SUA, cu domnul Paul Strauss, senator (shadow) pentru Districtul Columbia, cu reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, cu domnul Ambasador David O’Sullivan, șeful Delegației UE în SUA, cu domnul Antoine Ripoll, directorul Biroului de legătură al Parlamentului European cu Congresul SUA, cu doamnele Marjorie Chorlins și Catherine Feingold, vicepreședinte al Camerei de Comerț a SUA, și, respectiv, director, International Department – American Federation of Labour and Congress of Industrial Organisations, cu domnul John Fortier, director, Programul Democrație – Bipartisan Policy Center, cu domnul Caroll Doherty, director de cercetare politică – Pew Reserch Centre etc.
Temele abordate în cadrul întâlnirilor au vizat ultimele evoluții ale relațiilor transatlantice, perspectivele cooperării transatlantice în domeniile comerț și economie, ultimele evoluții în politica SUA, contextul economic și social, reforma fiscală, evoluțiile la nivelul opiniei publice în SUA, în raport cu principalele partide politice, campaniile electorale în sistemul american etc.
Pe parcursul discuțiilor, a fost evidențiat atașamentul față de continuarea și întărirea legăturilor transatlantice, fondate pe valori și principii comune. Ca aliați naturali și apropiați, SUA, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte, au acționat, permanent, pe baza unei intense cooperări. În prezent, economia transatlantică este cea mai largă și prosperă piață din lume, cu peste 35% din PIB-ul mondial, în ceea ce privește puterea de cumpărare. Servind ca sursă și destinație principale pentru investițiile străine directe între ele, Statele Unite și Europa susțin și stimulează economia transatlantică, prin investiții reciproce.
A fost accentuată necesitatea că această relație să fie menținută și aprofundată, în continuare, printr-un efort comun menit să construiască pe bazele trecutului, pentru a gândi noi proiecte și pentru a consolida alianța transatlantică. În acest sens, s-a considerat că rețeaua EU40 poate fi punctul de plecare a numeroase inițiative semnificative și de succes în anii următori.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 11:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro