Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan-Constantin Șlincu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Constantin Șlincu (Grupul parlamentar al PSD)
E nevoie urgentă de electrificarea și modernizarea căilor ferate pentru dezvoltarea județului Botoșani și a regiunii de Nord-Est

Deputatul social-democrat botoșănean, Dan Șlincu, a făcut un apel prin care a cerut parlamentarilor să facă front comun pentru accelerarea investițiilor în infrastructura feroviară care traversează județul Botoșani și regiunea de Nord-Est.

„Să lăsăm deoparte toate interesele de partid și să facem eforturi comune pentru absorbția atât a fondurilor europene pentru infrastructură, cât și a fondurilor din Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru a dezvolta regiunea de Nord-Est și toată țara, prin investiții în căi ferate și trenuri moderne. Nu putem să aducem investitori, să creștem, să devenim competitivi, să generăm plusvaloare, dacă nu investim în infrastructura feroviară, care va deveni un element principal în tranziția către economia verde, nepoluantă. Trebuie să acționăm cât mai repede pentru a electrifica și moderniza atât calea ferată, cât și garniturile de tren”, a declarat Dan Șlincu.
În 2019, lungimea liniilor electrificate de cale ferată în exploatare era de 4.029 km, reprezentând 37,4% din rețeaua de căi ferate în exploatare. De asemenea, numai 407 km din rețeaua primară erau modernizați și recepționați, situați pe coridorul Rin-Dunăre. În ceea ce privește echiparea cu sisteme de management al traficului, numai 79 de km de cale ferată aveau instalat sistemul ERTMS (sistem unic european de management al traficului feroviar, semnalizare feroviară) nivel 2, pe coridorul menționat.
România se află sub media europeană la toate criteriile de analiză privind investițiile și infrastructura, precum și la eficiența serviciilor de cale ferată, conform celui mai recent raport European Transport and Infrastructure Scoreboard (2019).
„Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare pentru perioada 2021-2025 estimează la 13,5 miliarde euro nevoile de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare în următorii cinci ani. Prioritatea alocării fondurilor și depunerii proiectelor trebuie acordată județelor din Moldova, și mai ales județului Botoșani, care din cei 160 de km de cale ferată nu are niciun kilometru de cale ferată electrificată”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 9:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro