Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan-Constantin Șlincu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Constantin Șlincu (Grupul parlamentar al PSD)
Trebuie să transmitem un mesaj ferm de combatere a traficului și consumului de etnobotanice

Deputatul social-democrat botoșănean, Dan Șlincu, împreună cu mai mulți parlamentari social-democrați, au depus la Parlament o inițiativă legislativă de modificare a legislației privind combaterea consumului de etnobotanice și droguri.

Proiectul prevede pedepsirea tuturor activităților de utilizare a substanțelor cu efecte psihoactive și anume: cultivare, producere, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare și deținere chiar și pentru consumul propriu.
De asemenea, cresc pedepsele pentru cei care vând droguri sau etnobotanice minorilor.
Totodată, se introduce actualizarea la 3 luni de zile a înregistrărilor privind drogurile, plantele sau substanțele folosite pentru prepararea produselor cu efecte psihoactive, la propunerea ministrului Sănătății sau a ministrului Afacerilor Interne.
„Reglementarea aceasta are multe elemente care să determine prevenirea și combaterea consumului de droguri și etnobotanice în rândul copiilor și tinerilor. Trebuie să dăm un mesaj ferm de combatere a traficului și vânzărilor de substanțe psihoactive, generic numite etnobotanice, care sunt extrem de dăunătoare sănătății, unele dintre aceste substanțe fiind mai periculoase decât o parte dintre droguri", a declarat Dan Șlincu.
Conform statisticilor comunicate de Agenția Națională Antidrog, 14% dintre elevi și studenți au declarat, în 2019, că au consumat droguri cel puțin o dată în viață, 10% dintre elevi și studenți au spus că au consumat droguri cel puțin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi și studenți au susținut că au consumat droguri cel puțin o dată în ultima lună. În ceea ce privește noile substanțe psihoactive, acestea sunt pe primul loc în consumul de droguri la nivelul întregii țări.
„Trebuie să ne îngrijoreze pe toți statisticile comunicate de Agenția Națională Antidrog și Ministerul Afacerilor Interne și să ne oblige să acționăm cât mai repede pentru a reduce la minimum, dacă nu putem opri cu totul consumul și traficul de droguri și etnobotanice, în special în rândul tinerilor. Dacă nu intervenim acum cu acțiuni de conștientizare, prevenție, sancționare și pedepsire cu închisoarea inclusiv a deținerii, chiar și pentru consumul propriu sau pentru alte persoane, a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera în continuare traficul și consumul drogurilor și a etnobotanicelor”, a subliniat deputatul PSD.
Proiectul este în dezbatere și poate fi consultat la adresa: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b741&an_cls=2022
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 9:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro