Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
beniamin.todosiu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Beniamin Todosiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Beniamin Todosiu (Grupul parlamentar al USR)
Universitățile trebuie lăsate să decidă singure modul în care vor reveni la cursurile în format fizic

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a solicitat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să revină de urgență asupra măsurii de a obliga universitățile să reia cursurile în format fizic și să permită instituțiilor de învățământ să își stabilească propriile planuri de tranziție.

De la tribuna Parlamentului României, Beniamin Todosiu și-a exprimat totodată și solidaritatea cu studenții care solicită ca trecerea de la predarea online la cursurile cu prezență fizică să se facă gradual, ținându-se cont de faptul că în pandemie unii studenți au renunțat la locurile din cămine sau la locuințele închiriate.
„Universitățile din România se confruntă cu mari probleme, în această perioadă, din cauza deciziei iresponsabile a Ministerului Educației de a relua brusc cursurile cu prezență fizică. Timp de 2 ani, în perioada pandemiei, cursurile au fost trecute în format online, iar acest lucru a produs automat anumite schimbări în viața studenților. Astfel, tinerii au renunțat la locurile din cămin sau la chiriile din orașele universitare, iar o parte dintre aceștia și-au găsit locuri de muncă flexibile, care le permiteau participarea în paralel la cursurile online.
Pe lângă provocările din timpul pandemiei, Ministerul Educației reușește să creeze un haos fără precedent în învățământul universitar. Astfel, ministerul nu a acceptat posibilitatea continuării studiilor și online până la finalul anului universitar, ci doar o tranziție scurtă. Măsura a fost luată pe genunchi, fără consultarea reală a organizațiilor studențești și a universităților. Acest anunț brusc a bulversat, pe drept cuvânt, întreaga comunitate universitară și a ignorat numeroasele situații delicate în care se regăsesc foarte mulți dintre studenții români.
În spațiul public au apărut, în aceste zile, opinii ale unora dintre rectorii universităților mari din România, care atrag atenția că această grabă a revenirii cursurilor în format fizic poate genera atât probleme logistice, cât și creșterea abandonului în rândul studenților.
În acest context, solicit public ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să revină de urgență asupra măsurii de a obliga universitățile să reia cursurile în format fizic în această lună. Pe principiul autonomiei universitare, instituțiilor de învățământ trebuie să li se permită ca până la sfârșitul anului universitar să decidă singure modul în care fac tranziția de la predarea online la cea față în față.
De asemenea, se impune o analiză serioasă a modului în care pandemia a afectat activitatea universităților, capacitățile de cazare și activitatea didactică, să se stabilească cum pot fi reluate fizic cursurile, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra studenților și a cadrelor didactice.
În încheiere, vă rog să îmi permiteți să îmi exprim solidaritatea cu studenții care, în aceste zile, solicită din partea Ministerului Educației respect și măsuri coerente. Sunt unul dintre deputații tineri din Parlamentul României și sunt conștient de importanța acestor măsuri care vizează educația românească și viitorul celor peste 400.000 de studenți români”, afirmă deputatul USR Beniamin Todosiu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 21 iulie 2024, 4:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro