Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
viorel.baltaretu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Viorel Băltărețu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul deputat Ștefan Mușoiu (Grupul parlamentar al PSD)

În perioada 12-15 octombrie 2021, o delegație a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, condusă de domnul președinte Ștefan Mușoiu, se află într-o vizită de lucru în Danemarca.

Din delegația parlamentară română fac parte doamna deputat Mirela Furtună și domnii deputați Andi-Lucian Cristea și Viorel Băltărețu. Pe parcursul vizitei, delegația a fost însoțită de E.S domnul Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda.
Programul întâlnirilor este unul divers și complex. La sediul Parlamentului danez, delegația română a purtat convorbiri cu reprezentanții Comisiei pentru afaceri europene: domnul Henrik Møller, vicepreședinte, domnul Kim Valentin și doamna Anne Sophie Callesen.
Dialogul a prilejuit un schimb de opinii asupra stadiului și perspectivelor cooperării dintre cele două state la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe reflecția privind viitorul UE și temele de interes comun pentru cetățenii statelor membre.
“Din discuțiile cu omologii noștri, am înțeles cât de interesați sunt cetățenii danezi de schimbările climatice, gestionarea cât mai eficientă a deșeurilor sau energia verde. Ne-am dori să promovăm politici prin care și românii să înțeleagă că implicarea activă și responsabilă a fiecărui cetățean este imperativă pentru o dezvoltare durabilă și o viață de calitate”, a declarat președintele Ștefan Mușoiu.
Un alt punct de interes major pentru delegația română a fost sistemul de educație danez. Pentru a realiza un schimb de bune practici în domeniul activităților parlamentare, în zona de legiferare pentru educație, oficialii români au avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei pentru copii și educație: domnul Stén Knuth, vicepreședinte și domnul Alex Ahrendtsen.
Deputații români au vizitat o unitate școlară din Copenhaga și au discutat cu profesori și cu experți din ministerul danez al copiilor și educației.
„Gazdele ne-au oferit o perspectivă complexă asupra sistemului educațional din Danemarca, care a dovedit creativitate în conceperea unor soluții pedagogice eficiente. Consider că România are nevoie de propuneri legislative în acest sens, de o abordare ambițioasă și consecventă, de profesori, psihopedagogi și experți empatici, astfel încât principiul niciun copil nu este lăsat în urmă să devină o realitate și în școlile noastre”, a declarat președintele Ștefan Mușoiu.
Un alt punct de interes major pe agenda deputaților români a fost vizita la Amager Bakke-Copenhill, un megaproiect care reunește o centrală ce transformă deșeurile în energie și un hub educațional, centru urban de recreație și practicare a unor sporturi extreme, sub forma unui munte antropogen benefic pentru mediu, pentru peisajul urban și pentru viața socială a locuitorilor.
“Ne preocupă să aflăm cum Danemarca, o țară mică (aproximativ 5,6 milioane de locuitori) a reușit în gestionarea deșeurilor, cum Copenhaga va deveni în 2025 prima capitală din lume fără emisii de carbon și cum se pregătește pentru tranziția totală la energie regenerabilă până în 2050” și-a exprimat interesul domnul Ștefan Mușoiu.
Întâlnirea cu reprezentanți ai comunității românilor din Danemarca a relevat aprecierea de care se bucură românii în societatea daneză, în cadrul companiilor, universităților sau a institutelor de cercetare.
Programul vizitei a cuprins convorbiri cu domnul Carsten Grønbech-Jensen, secretar de stat pentru afaceri europene și Arctica, pe teme de actualitate ale agendei europene, precum viitorul Europei, migrația, situația din Balcanii de Vest, situația economică din UE.
În seria dialogurilor cu personalități daneze implicate în comunicarea pe teme pro-europene s-au înscris discuțiile cu doamna Marlene Wind, directorul Centrului pentru Politici Europene al Universității din Copenhaga, precum și întrevederea cu doamna Stine Bosse, președinte al European Movement Denmark.
Vizita constituie un pas important pentru dinamizarea relațiilor dintre cele două legislative și angajarea părților într-un dilalog constructiv, pe paliere în care România ar putea valorifica expertiza daneză, precum sistemul educațional, eficiența energetică sau soluții de energie regenerabilă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 0:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro