Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
viorel.baltaretu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Viorel Băltărețu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la deputații Oana Silvia Țoiu, Monica Berescu și Viorel Băltărețu (Grupul parlamentar al USR)
Sprijin pentru antreprenori. Proiectul USR privind centrele de inovare digitală, adoptat de Parlament

Centrele de inovare digitală vor fi încadrate în categoria incubatoarelor de afaceri și, implicit, vor beneficia de facilități din partea autorităților publice, potrivit unui proiect USR de lege adoptat azi de Parlament.

Prin proiectul inițiat de deputații USR Monica Berescu, Oana Țoiu și Viorel Băltărețu,centrele de inovare digitală vor beneficia de facilitățile acordate incubatoarelor de afaceri, precum scutiri de la plata impozitului pe teren și clădiri și de la plata oricăror taxe datorate pentru eliberarea diferitelor certificate și autorizații.
„Centrele de inovare digitală – Digital Inovation Hub (DIH) – au devenit veritabile catalizatoare tocmai pentru că implică trei factori: comunitatea locală, universitățile și mediul de afaceri. Ne dorim să creștem comunitățile locale de business și, odată cu introducerea în legea incubatoarelor de afaceri, aducem mai aproape de antreprenorii locali mediul universitar și de cercetare. Doar așa putem contribui la evoluția economiei și a domeniului tech astfel încât România să devină hub-ul acela regional, pe domeniul tech și IT, pe care ni-l dorim cu toții”, declară deputata USR Monica Berescu, vicepreședintă a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților.
„Stiloul lui Petrache Poenaru a fost brevetat, de fapt, în Franța, «Condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală», însă, din 1827 până astăzi, a trecut suficient timp, este cazul să adaptăm legea ca inovațiile românilor să fie protejate și nu împiedicate de birocrație. Vom avea locuri de muncă bine plătite în România în măsura în care companiile cresc cu tehnologia. Legea votată astăzi le va da acestor comunități de inovație cadrul legal să continue și facilitățile fiscale ale incubatoarelor de afaceri, acolo unde orașele înțeleg că competitivitatea lor depinde și de mediul antreprenorial”, precizează deputata USR, Oana Țoiu.
Sectorul IT din România are un potențial de dezvoltare enorm, însumând deja peste 8% din PIB. Odată promulgată și intrată în vigoare legea USR, vor fi stimulate înființarea și finanțarea centrelor de inovare digitală, ceea ce se traduce în crearea de noi locuri de muncă, diversificarea economiei și dezvoltarea mediului antreprenorial, implicit dezvoltarea comunităților locale.
„Vin din Cluj și Clujul m-a învățat cât e de important în economie mediul antreprenorial și de tip start-up. Așa a crescut Clujul, așa pot să crească și alte orașe românești. Această lege e importantă nu doar în crearea de locuri de muncă bine plătite, care să-i țină în țară pe profesioniștii români. Benefică este și trecerea dinspre outsourcing spre inovație made in Romania. Exportăm tehnologie, dar «creierele» rămân în țară!”, declară deputatul USR, Viorel Băltărețu.
Deputații USR, Monica Berescu, Oana Țoiu și Viorel Băltărețu, au depus, în 2022, un set de propuneri legislative ce au ca obiectiv sprijinirea microîntreprinderilor, fondatorilor de start-up-uri și a IMM-urilor aflate în căutare de capital. Legea Centrelor de Inovare Digitală este primul proiect din acest pachet care a fost adoptat în Parlamentul României.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 23 iulie 2024, 9:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro