Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Adrian Alda > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Adrian Alda (Grupul parlamentar al PSD)
Spirala scumpirilor pentru producția agricolă poate fi oprită prin intervenția Comisiei Europene

Parlamentarul PSD de Arad, Adrian Alda, a susținut o declarație-apel în Camera Deputaților, solidar cu toți colegii săi europarlamentari PSD, care au lansat același semnal adresat Comisiei Europene, prin care cere stoparea spiralei scumpirilor pentru producția agricolă printr-o intervenție promptă și la nivelul conducerii UE.

”Criza energetică și efectele sale, cât și mașinațiunile Rusiei asupra prețului la cereale, extinderea acestei Federații spre alte piețe, plus instabilitatea geopolitică declanșată tot de ea pot duce la deteriorarea majoră a deciziilor, plasate de Politica Agricolă Comună (PAC) în centrul Revoluției Verzi. Mai concret, acest context poate conduce la o posibilă și deloc dezirabilă extincție a unor ferme mici și mijlocii, exact cele care constituie obiectul major de reglementare al PAC”, arată Adrian Alda.
Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaților subliniază că, deși Comisia Europeană are pârghiile necesare pentru a îndrepta această situație, preferă să lase ca lucrurile să se redreseze de la sine.
”Deși nu e deloc dezirabilă posibilitatea falimentului niciunui agricultor, trebuie să avem în vedere că aceste cauze pot conduce la distrugerea unor ferme mici și mijlocii și la descurajarea investitorilor în domeniu. Sau poate la deteriorarea calității produselor finale, ajunse la cumpărător, prin parcurgerea mai puțin conformă a tuturor etapelor riguroase de producție. Spre exemplu, în zootehnie, prețurile mărite ale furajelor reprezintă aproape 70% din costul de producție”, punctează deputatul social-democrat, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Totuși, Adrian Alda anunță că, din fericire, pe plan intern, există vești cu adevărat bune și care vin dinspre Ministerul Agriculturii, care face numeroase demersuri pentru reglementarea cât mai promptă a acestei situații. ”Ministrul Agriculturii a anunțat că lucrează împreună cu Ministerul Energiei la o schemă de sprijin pentru asigurarea independenței energetice a fermelor și a industriei alimentare, din fondul de modernizare, alocare distinctă, astfel încât, într-un an de zile, acestea să treacă spre independența energetică. Actuala conducere a MADR vizează ca măsurile pe care le pregătește să nu fie pe termen scurt, ci să confere agriculturii și creșterii animalelor cât mai multă predictibilitate internă și în contextul unui buget european diminuat și al creșterii ambițiilor de mediu ale UE. Așadar, cu PSD se poate!”, a mai adăugat deputatul PSD de Arad.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 iulie 2024, 16:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro