Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
 
You are here: Home page > Legislature 2020-present > Chamber of Deputies > Adrian Alda > Press releases Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Adrian Alda (Grupul parlamentar al PSD)
Dincolo de secetă și de războiul din Ucraina, totuși există mai multe soluții pentru a evita o criză alimentară

Deputatul PSD de Arad, Adrian Alda, a prezentat, în declarația sa, mai multe soluții prin care se poate evita o criză alimentară, provocată pe de-o parte de situația geopolitică instabilă și în evoluție din estul României, iar pe de altă parte de către încălzirea globală și de episoadele de secetă pedologică, din ce în ce mai frecvente și la nivelul țării nostre.

Viceliderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților admite că războiul dintre Ucraina și Federația Rusă nu se va solda, din păcate, doar cu numeroase pierderi de vieți omenești, ci va conduce și la creșterea prețurilor grâului, porumbului și florii-soarelui la tranzacționările de la nivel mondial, din cauză că ambele state sunt dintre cei mai mari furnizori de pe piață. Mai mult, deputatul social-democrat, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților, invocă și neajunsurile cu care fermierii noștri s-ar putea confrunta anul acesta din cauza manifestării secetei pedologice în regiunile din estul și sud-estul țării.
Însă, Adrian Alda vine cu o serie de măsuri care se pot implementa atât pe termen scurt, cât și lung pentru a preîntâmpina, la nivelul României, orice penurie alimentară.
”Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a cerut, în cadrul Consiliului pentru Agricultură și Pescuit desfășurat la Bruxelles, sprijin european pentru fermierii care vor fi afectați de seceta din acest an. La rândul meu, salut faptul că derogarea privind plățile în avans este binevenită pentru fermierii români care s-au confruntat cu efectele deficitului de precipitații în ultimii doi ani și atrag atenția că nu este deloc de neglijat nici oportunitatea pe care o oferă și asigurarea culturilor și a producției în cazul în care există pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme”, a arătat deputatul PSD de Arad. Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaților mai mizează și pe cultivarea de soiuri tolerante și diversificarea rotațiilor culturilor, proceduri ce vin perfect în completarea politicilor Uniunii și sunt la îndemâna investitorilor.
”Diversificarea producției permite anumitor culturi să evite perioadele de vreme caldă sau uscată în fazele lor cele mai sensibile. În altă ordine de idei, dar pentru același scop, la nivelul mai multor state ale Uniunii Europene, spre exemplu în Franța, amelioratorii lucrează ca să dezvolte soiuri mai tolerante la stresul hidric. Numai că nu doar noile soluții genetice ne vor putea salva, pe viitor, de la crize alimentare, ci și modificarea mai multor practici agricole, clasice, cu care ne-am familiarizat în ultimele sute de ani”, a mai precizat Alda, care îi îndeamnă pe agricultori să accepte noile proceduri salutare pentru culturi.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 21 july 2024, 23:08
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro