|
|
primită de la domnul deputat Adrian Alda (Grupul parlamentar al PSD)
Majorarea salariului minim în agricultură a stopat migrația muncitorilor sezonieri
Deputatul PSD de Arad, Adrian Alda, a anunțat, în declarația sa politică din această săptămână, că Legea de majorare a salariului minim din agricultură produce deja efecte pozitive pe mai multe paliere sociale, respectiv de la diminuarea migrației circulare a muncitorilor sezonieri și până la creșterea contribuțiilor la bugetul de pensii din România și reîntregirea familiilor.
|
”În 2022, numărul muncitorilor români care au ales să plece afară, departe de familii și de locurile natale, pentru lucrările agricole din vestul continentului, a început să se reducă notabil. Și asta deși pandemia a scăzut suficient de mult în intensitate încât majoritatea statelor membre UE au decis să suspende definitiv restricțiile privind transmiterea Covid 19, iar multe țări, care se bazează pe această forță de muncă, și-au îmbunătățit condițiile de cazare și de lucru pentru sezonieri”, susține viceliderul Grupului PSD din Camera Deputaților. Adrian Alda precizează că observațiile sale sunt probate ”de semnalele de succes pe care încep să le dea eforturile de a recruta local forță de muncă pentru agricultura noastră internă”.
”Românii, care până acum au ales să devină lucrători sezonieri în străinătate, nu vor mai fi nevoiți să revină în țară pentru multă vreme, maxim 10 luni în multe cazuri, ci au devenit beneficiarii unui flux continuu de activități în agricultura internă, muncă favorizată grație seriei de programe de susținere oferite investitorilor în agricultură pentru mai multe culturi de către actuala conducere PSD a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Mai mult, pe lângă majorarea salariului minim brut în domeniul agricol la 3.000 de lei se mai adaugă și scutirea de CASS și reducerea CAS pentru toate veniturile salariale, perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizația de șomaj și la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, și se acordă și facilități fiscale persoanelor fizice ce realizează venituri din salarii și venituri asimilate salariilor, grație unor contracte încheiate cu angajatorii care desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară”, subliniază deputatul PSD, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților.
În opinia sa, acest domeniu de activitate oferă, în acest fel, mai multă predictibilitate, stabilitate și asigură o producție mai sustenabilă, dar și tot mai mulți români se simt din ce în ce mai motivați să rămână alături de familiile lor pentru că beneficiază și de șansa să lucreze acasă pe salarii satisfăcătoare. |
| |