Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Adrian Alda > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Adrian Alda (Grupul parlametnar al PSD)
Excedentul de cereale și taxarea inversată, premisele reale care suprimă temerile privind așa-zisa criză alimentară internă

Deputatul PSD de Arad, Adrian Alda, revine, într-o declarație politică, cu noi argumente solide care spulberă temerile privind o potențială criză alimentară internă, unul dintre subiectele favorite ale opoziției vehiculate în spațiul public.

”Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu se dovedește la fel, dar nu este foarte departe în urma anului trecut. Evident că producția din 2022 nu va mai atinge recordul anului trecut, respectiv cele 11,3 milioane de tone de grâu, dar va asigura consumul intern și un surplus care va pleca peste hotare”, anunță viceliderul Grupului PSD din Camera Deputaților.
Adrian Alda dezminte și informația conform căreia exportul de grâne ar prezenta un potențial risc al restricțiilor. Deputatul PSD, membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, explică faptul că și această pistă se dovedește la fel de falsă pentru că nici măcar Ucraina, aflată în plin război, nu și-a blocat sau limitat exporturile de materie primă ori de produse agricole prelucrate. Cu alte cuvinte, țara noastră nu are niciun fel de motiv real să suspende vânzarea surplusului rezultat după recoltare în afara granițelor.
”În loc să ne lansăm în manipulări și dezinformări hilare, dar care îi pot speria pe românii cărora acest domeniu de activitate nu le este suficient de cunoscut, ar trebui să ne preocupăm să îi susținem cu toții pe fermieri și să îi încurajăm să mențină un nivel stabil al producției de cereale produse în România. S-ar dovedi de-a dreptul providențial dacă toți investitorii români în agricultură ar ajunge să folosească fondurile UE disponibile în următorii 3-5 ani ca să-și crească și mai mult capacitatea de procesare, astfel încât să aducă valoare adăugată culturilor lor”, subliniază Alda.
Conform deputatului PSD, pentru că producătorii au nevoie de stabilitate și de simplificarea procedurilor în relația cu autoritățile statului, Executivul a decis să prelungească cu încă 3 ani și jumătate, respectiv până la 31 decembrie 2026, termenul privind aplicarea taxării inverse pentru livrarea de cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfeclă de zahăr, care nu sunt, în principiu, destinate ca atare consumatorilor finali.
”Această decizie îi va sprijini și mai mult pe fermieri în activitatea curentă, asigurându-le mai mult cash-flow, pe care îl vor avea la dispoziție sau îl vor disloca în funcție de obiectivele afacerilor aflate în derulare ”, arată Adrian Alda.
Parlamentarul arădean a mai adăugat că pentru agricultori depozitarea cerealelor nu va mai fi o problemă începând de anul acesta, pentru că a fost mărită capacitatea de stocare la 29 milioane de tone, iar nivelul său este în continuă creștere.
”PSD va susține întotdeauna interesele majore ale investitorilor în agricultură și zootehnie, continuând să adapteze cadrul legislativ pentru a răspunde nevoilor acestora”, a mai precizat deputatul PSD de Arad.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 4:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro