Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Adrian Alda > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Adrian Alda (Grupul parlamentar al PSD)
PSD dinamizează comunicarea directă cu toți investitorii din agricultură pentru accesarea celor 15,8 miliarde de euro

Deputatul PSD de Arad, Adrian Alda, salută într-o declarație politică deciziile și eforturile pe care MADR le-a dispus, astfel încât toți fermierii să fie foarte bine informați despre cum să acceseze cele 15,8 miliarde de euro, cuprinse în Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027.

”Sub denumirea generică de Caravana Cunoașterii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dinamizează comunicarea directă cu toți investitorii din agricultură. Va fi prezentat, în cele mai mici detalii, planul de acțiune destinat dezvoltării acestui domeniu, precum și cel privind satele românești, ambele fiind țintele acestui program. Pe lângă forma inedită a acestei campanii naționale de informare, noi, cei de la PSD, am stabilit și un calendar al întâlnirilor cu fermierii, astfel încât să folosim până la ultimul leu din toate sumele disponibile”, subliniază Adrian Alda.
Viceliderul Grupului PSD din Camera Deputaților enumeră printre cele mai importante noutăți și avantaje pe care le oferă României această strategie: mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, creșterea ambițiilor în materie de mediu și climă și bunăstarea animalelor, un grad ridicat de flexibilitate în stabilirea regulilor detaliate de eligibilitate și selecție, extinderea sectoarelor pentru care se acordă finanțare din PNS, bunăstarea pentru taurine, irigațiile în sistemele locale sau investițiile în perdelele de protecție.
Deputatul social-democrat arădean a ținut să le transmită fermierilor că fiecare strategie de țară are particularități diverse, în baza atributelor pe care le prezintă relieful său, dar și necesități climatice regionale. Spre exemplu, România nu poate avea aceleași obiective privind agricultura ca alte state comunitare care se bucură de un regim al precipitațiilor mult mai bogat, cum ar fi Belgia, Olanda sau Franța și Germania.
”Comisia Europeană a aprobat, săptămâna trecută, strategia națională în totalitatea ei. 9,78 de miliarde de euro sunt prinse în Pilonul I, intitulat Plăți directe și intervenții sectoriale, iar alte 5,87 miliarde de euro vor fi alocate Pilonului al II-lea pentru dezvoltarea rurală. În cele 1.900 de pagini ale Planului Național Strategic 2023-2027, sunt prevăzute 89 de intervenții, incluzând 51 de intervenții prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 38 de intervenții prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR). Banii dislocați pentru FEGA se vor concretiza atât prin plățile directe, cât și prin intervenții sectoriale, ambele măsuri fiind destinate pentru susținerea pieței. Cât privește FEADR, aceasta se va traduce prin instrumentele de sprijin incluse în politica de dezvoltare rurală”, explică viceliderul Grupului PSD din Camera Deputaților. Totodată, Adrian Alda își exprimă speranța că a reușit, prin aceste noi precizări, să informeze mai bine fermierii, dar și să dezamorseze retorica antieuropeană și antiprogres agricol, specifică opoziției.
”Sunt convins că această formă extinsă de diseminare pe scară largă a informațiilor privind accesarea fondurilor europene va avea efecte optime pentru agricultura națională și va produce profiturile preconizate sau țintite de investitori. PSD a demonstrat și acum că rolul său de a dinamiza domeniul agrar și pe cel aferent instituțional este unul fundamental și eficient, folosit strict pentru protejarea investițiilor românilor, dar și pentru creșterea calității vieții prin asigurarea unei hrane cât mai calitative și suficiente”, a mai spus parlamentarul PSD.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 4:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro