Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
 
You are here: Home page > Legislature 2020-present > Chamber of Deputies > Adrian Alda > Press releases Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Adrian Alda (Grupul parlamentar al PSD)
PSD a impus protejarea albinelor și reducerea folosirii pesticidelor printre prioritățile naționale

Deputatul PSD de Arad, Adrian Alda, a lansat, printr-o declarație politică, un nou apel către toți investitorii în agricultură pentru protejarea albinelor și reducerea folosirii pesticidelor.

Acest demers al parlamentarului social-democrat arădean se înscrie în seria îndemnurilor pe care le-a adresat agricultorilor în ultima perioadă, cât și a soluțiilor oferite fermierilor pentru diminuarea cantităților de chimicale utilizate pentru tratarea plantelor.
”Noi, cei de la PSD, suntem interesați și de acest aspect vital pentru derularea cât mai normală a proceselor din natură și, anticipând reglementarea comunitară a Parlamentului European, am emis, luna trecută, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ordinul 185 privind instituirea Codului de conduită al utilizatorului profesionist de produse de protecție a plantelor și al apicultorului. Acest act normativ reprezintă o sinteză a prevederilor legale care vizează domeniul fitosanitar și cel privind apicultura, fiind elaborat ca să vină în sprijinul utilizatorilor profesioniști de produse de protecție a plantelor, al apicultorilor și al consiliilor locale”, subliniază Adrian Alda. Viceliderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților îi informează pe toți factorii angrenați în acest segment de activitate că, pe lângă alte exigențe specifice uzitării acestor substanțe împotriva dăunătorilor, în vederea protejării familiilor de albine de a fi intoxicate cu ele, utilizatorii profesioniști au o serie de noi obligații, prinse în noul Cod de conduită.
”Noile măsuri nu sunt restrictive, ci solicită doar puțin mai multă rigoare și atenție din partea agricultorilor, precum și a apicultorilor, dar și a consiliilor locale sau primăriilor. Totodată, prin noile norme, se fluidizează și comunicarea dintre toți actorii implicați în acest proces, astfel încât să fie protejate mult mai temeinic habitatul și familiile de albine, oferindu-le acestora și naturii o șansă reală să-și revină”, explică deputatul arădean. Parlamentarul social-democrat atenționează că utilizatorii profesioniști trebuie să obțină un certificat de formare profesională, dobândit prin instruire privind întrebuințarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, să participe la instruirile și informările organizate de Autoritatea Națională Fitosanitară privind protecția albinelor, să folosească insecticidele în a doua parte a zilei, cât mai aproape de înserat, ca să limiteze cât mai mult expunerea albinelor și a altor polenizatori, dar și să cosească sau să smulgă buruienile înflorite din gradina sau livada supusă tratamentului cu produse de protecție a plantelor, înainte de începerea acestuia.
”Consiliile locale sau primăriile și utilizatorii profesioniști ori persoanele fizice, administratorii culturilor agricole, horticole și silvice, au obligația să anunțe în scris și telefonic apicultorii care au vatra de stupină staționară/permanentă sau temporară/pastorală cu cel puțin 24 de ore înaintea efectuării tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, în vederea prevenirii intoxicațiilor la albine și la alte insecte polenizatoare”, punctează Alda. Viceliderul Grupului PSD din Camera Deputaților a ținut să îi liniștească și pe apicultori privind noile prevederi legale, precizând faptul că majoritatea acestora erau deja folosite de ei în desfășurarea activităților lor specifice și curente, numai că ”prin reglementarea legală sunt fixate exact etapele și toate procedurile care trebuie urmate și respectate”. ”Nicio prevedere nu este limitativă, nimeni nu este constrâns să facă ceva deosebit, ci vorbim doar de mai multă seriozitate clamată de protecția albinelor și a recoltelor”, a mai completat Alda.
”Așadar, PSD face, din nou, dovada că se implică activ atât în protejarea albinelor, cât și a naturii în întregul ei, având în vedere că, din păcate, peste 81% din natura Europei este în stare proastă, iar la nivel național, pădurile, râurile și pajiștile noastre au și ele de suferit din cauza poluării în creștere. De aceea, acest normativ ambițios, al cărui scop este să vindece terenurile și plantele degradate și să le redea viața și prin intermediul albinelor, se dovedește esențial!”, a mai arătat deputatul PSD.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 20 july 2024, 3:58
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro