Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
brian.cristian@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Brian Cristian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Brian Cristian (Grupul parlamentar al USR)
Apel de la tribuna Parlamentului pentru donare de sânge

Miercuri, 9 iunie, deputatul USR PLUS, Brian Cristian, a susținut de la tribuna Parlamentului o declarație politică cu privire la o cauză pentru care a militat mult timp înainte de a intra în politică: donarea de sânge în România.

“Donarea de sânge în România reprezintă o realitate tristă, bine cunoscută și adesea ignorată. Cu sub 2% din populația țării care donează sânge anual, ne aflăm la coada Europei, la fel ca în cazul multor alte capitole din domeniul sănătății.
Dacă ar fi să punem lucrurile în perspectivă, sângele este singurul medicament din lume care nu se găsește în farmacii. El poate fi procurat doar prin bunăvoința semenilor noștri, dispuși să doneze sânge în mod benevol și neremunerat. O donare de sânge poate salva 3 vieți.
Mi-au fost aduse în atenție tot mai multe cazuri în care pacienții nu pot beneficia de intervențiile necesare deoarece spitalele nu au sânge în stoc, iar pacientului i se sugerează să facă rost de sânge, aducându-și prietenii sau rudele la donat. Practic, operațiile sunt amânate până când pacienții aduc donatori la centrele de transfuzii.
Lucrurile ar sta mult mai rău dacă nu ar exista eforturile societății civile. Asta pentru că atunci când statul nu își face treaba, cetățenii se organizează”.
Cu această ocazie, deputatul Brian Cristian a salutat eforturile ONG-urilor și mediului privat în ceea ce privește donarea de sânge. Aceștia au susținut campanii de informare și conștientizare, de dotare a centrelor de transfuzii, au creat aplicații care facilitează comunicarea cu centrele și au încurajat premierea și recompensarea donatorilor de sânge.
“Tot aici vreau să menționez și câteva exemple de bună practică de la Centrele de Transfuzii din țară: colectă mobilă de sânge în mediul rural, campanii de informare în licee sau acțiuni periodice de donare în companii și instituții publice.”
În intervenția din Parlament, deputatul USR PLUS, Brian Cristian, a precizat că sunt multe lucruri pe care le-ar putea face clasa politică pentru creșterea numărului de donatori de sânge.
“Până la împlinirea acestor deziderate, noi putem face un lucru mult mai simplu: să dăm exemplul personal și să ne prezentăm la donat măcar acum, când se apropie data de 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Stimați colegi, vă invit la donat de sânge! Cu o singură donare salvăm 3 vieți!”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 iunie 2024, 15:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro