Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
brian.cristian@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Brian Cristian > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Brian Cristian (Grupul parlamentar al USR)
Bazele sportive sunt pentru toți românii!

 • Statul român trebuie să investească în infrastructură și să faciliteze accesul cetățenilor la bazele sportive publice
 • 6 din 10 români nu fac sport – conform unui Eurobarometru din 2018
  Deputatul USR, Brian Cristian, a depus un proiect de lege care vizează transparența utilizării bazelor sportive publice.
 • Utilitatea acestei inițiative reiese din raportul privind Auditul performanței administrării patrimoniului sportiv realizat de Curtea de Conturi, unde se pot vedea și o parte dintre motivele care au dus la declinul sportului românesc:
 • Degradarea, administrarea ineficientă sau utilizarea în alte scopuri a unor baze sportive date în folosință gratuită de către MTS;
 • Insuficiența fondurilor alocate pentru întreținerea, repararea, modernizarea sau extinderea bazelor sportive;
 • Lipsa unei strategii naționale pentru dezvoltarea sportului, în general, și pentru administrarea bazelor sportive, în special.
  Pentru ca românii să fie încurajați să folosească bazele sportive publice și să facă sport, este important ca accesul la acestea să se facă mult mai ușor. În plus, prin închirierea bazelor sportive este asigurată și sustenabilitatea investițiilor în infrastructură. Realitatea este, însă, departe de acest deziderat, iar totul pornește de la transparență.
  Brian Cristian, deputat USR de Maramureș, a identificat această problemă și a depus o lege care își propune următoarele:
 • introducerea unui set de criterii pentru darea în folosință a bazelor sportive publice, obligatorii pentru toți administratorii acestora;
 • obligația administratorilor de a face publice aceste criterii, pe avizier și pe site-ul web al instituției, precum și tarifele de închiriere și numele entităților care utilizează infrastructura sportivă;
 • amenzi pentru cei care nu respectă aceste prevederi.
  „Cu această problemă, cea a accesului la bazele sportive, s-au confruntat toți românii. Inclusiv eu m-am lovit de asta în copilărie și adolescență. Porți închise pentru săli și terenuri de sport sau bazine, fără măcar să pot afla de ce sau ca cineva să-și asume vreodată răspunderea. Cum arată situația actuală? Administratori care dispun de aceste resurse după bunul plac și infrastructură sportivă construită din taxele și impozitele românilor, fără ca aceștia să aibă unde să facă mișcare. A venit momentul să oprim aceste abuzuri și să revenim la normalitate.
  Astfel de probleme se întâmplă și la nivel înalt. Recent, am auzit cu toții despre scandalurile legate de anumite stadioane cum a fost la Steaua sau Arcul de Triumf. Acolo disputa este între diverse entități, fie că e vorba despre federații sau cluburi sportive, iar în cazul Steaua, chiar despre MApN.
  Pe această cale, vreau să subliniez ca să fie foarte clar că nu ne dorim să luăm o parte sau alta. Asta nu este o lege cu dedicație. Intenția noastră este să instituim reguli clare și predictibilitate, pentru că este vorba despre baze sportive unde se dau bani publici. Vrem ca lumea să aibă acces la aceste baze, să existe transparență și corectitudine.
  Mai mult, ne dorim ca în urma activității de închiriere, ele să devină sustenabile. Spuneam chiar și în expunerea de motive a legii că una dintre plângerile pe care le tot primim este legată de nivelul de degradare a bazelor. Nici nu mă miră, dacă nu există un venit propriu. Administratorii dispun de resurse necontorizate și necontorizabile, așadar fără reguli nu se vor face investiții pentru modernizarea bazelor sportive.
  Nu mai avem nevoie de tipologia administratorului tătuc, care să facă ce dorește el cu banii publici, în spațiul care este destinat tuturor să se bucure de el și să facă sport. Ca să ieșim din această situație, avem nevoie de transparență și de sancțiuni serioase pentru cei care nu respectă legea”, declară Brian Cristian, inițiatorul proiectului de lege depus luni, 27 iunie.
  O astfel de lege este necesară fiindcă va aduce sportul mai aproape de români. Pe de o parte va încuraja sportul de masă, benefic pentru sănătatea fizică, dar și mentală. Cu atât mai importantă în contextul ultimilor ani, în care cazurile de depresie și anxietate au crescut. Pe de altă parte, va crește baza de selecție pentru sportul de performanță. La competiția de la Budapesta, România are un dublu campion, însă la start au fost doar 4 înotători români și 75 de sportivi maghiari.
  Sportul trebuie să devină o prioritate asumată de întreaga clasă politică, indiferent de culoare sau de orientare. Pentru a readuce sportul românesc la nivelul statelor dezvoltate este nevoie de o gestiune mult mai eficientă a infrastructurii existente, împreună bineînțeles cu noi investiții în sport. Transparența în administrarea bazelor sportive este un pas important spre acest deziderat.
  Despre:
  Brian Cristian este deputat USR PLUS de Maramureș și membru în Comisia pentru tineret și sport. În prezent urmează un Executive MBA în Sports Management la Escuela Universitaria Real Madrid, Universidad Europea și este inițiator al mai multor proiecte de lege pentru promovarea și dezvoltarea sportului din România.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 22:37
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro