Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Silviu Dehelean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Silviu Dehelean (Grupul parlamentar al USR)
După Ungaria și Polonia, urmează sancționarea României de către UE

Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților, atrage atenția asupra faptului că Uniunea Europeană a devenit extrem de sensibilă la derapajele de la rigorile democrației și regulile statului de drept. După votul împotrivă regimului Viktor Orban, și Polonia a fost sancționată din cauza reformelor controversate din Justiție. Dehelean crede că dacă PSD își păstrează actuală direcție și conducere, următorul stat european sancționat la nivelul UE ar putea fi România.

”Împotriva lui Victor Orban, în Parlamentul European, au votat chiar și europarlamentarii PSD. Deci chiar și europarlamentarii PSD înțeleg încotro duce un regim autoritar care încalcă normele elementare ale democrației și statului de drept. Săptămana aceasta, fix la București, Adunarea Generală a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare a decis suspendarea dreptului de vot al Consiliului Judiciar Național din Polonia, echivalentul Consiliului Superior al Magistraturii din România. Acuzația, una pe care o auzim destul de des și în România când vorbim despre Legile justiției, de exemplu: independența justiției este afectată de politic.
Aparent, pe noi, românii, n-ar trebui nici să ne intereseze, nici să ne afecteze sancțiunile europene la adresa Ungariei sau Poloniei. În realitate, atât votul împotrivă regimului lui Orban, cât și suspendarea dreptului la vot al Consiliului din Polonia ca urmare a reformelor impuse de Executiv, sunt avertismente pentru România. Căci, în ritmul acesta, cu Puterea aceasta, noi urmăm”, avertizează deputatul Silviu Dehelean.
Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare a fost constituită în mod oficial la Roma, pe 20 mai 2004, având ca fundament art. 2 al Tratatului Uniunii Europene. Consiliului Judiciar Național din Polonia, membru fondator, i-a fost suspendat votul luni, 17 septembrie, ca urmare a pierderii independenței față de Guvern.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 19 septembrie 2024, 6:54