|
|
primit de la domnul deputat Silviu Dehelean (Grupul parlamentar al USR)
Exproprierea trebuie să rămână excepțională,
nu la bunul plac al oricui
Deputatul USR, Silviu Dehelean, va depune în această sesiune parlamentară un proiect de lege care să restabilească statutul excepțional al exproprierilor, după ce Consiliul Local Oradea a decis exproprierea a 19 imobile pentru construcția unor parcări în centrul orașului, într-un proiect de „regenerare urbană”.
|
Cu siguranță, cazul de la Oradea nu este singular din moment ce legile au fost modificate, în ultimii ani, în așa fel încât exproprierea să se poată face practic pentru orice dorește o administrație locală.
Legislația privind exproprierea a fost modificată de patru ori într-un singur an. Societatea a fost prea atentă la dreptul penal și constituțional ca să mai vadă modificările profunde pe care le suferă proprietatea. Dintr-o excepție strictă, care avea în vedere interese largi ale societății și utilitatea publică (în același sens larg), exproprierea a ajuns un instrument pentru regenerare urbană, un termen foarte larg, care poate îngloba aproape orice: spații verzi, parcări și parteneriate public-private.
Silviu Dehelean consideră că legislația privind exproprierea trebuie sa fie cât mai strictă și explicită, pentru a nu lăsa nicio formă de influență personală a decidenților să intre peste dreptul de proprietate al fiecărui cetățean. Ori tocmai asta s-a întâmplat prin aducerea deciziei la nivel de autorități locale în numele așa-zisei “regenerare urbană“, pentru spații verzi, parcări sau parteneriate private. Prin aceste modificări dreptul de proprietate a ajuns la discreția poftelor potentaților locali, baroni sau nu, și al clientelei politice, îmbogățită în ultimii treizeci de ani, care poate să invoce oricând un parteneriat public-privat.
„Practic, dreptul de proprietate este golit de componenta garanției constituționale și este abandonat la bunul plac al șefilor locali. Consiliul Local poate decide să exproprieze terenuri întregi, să demoleze zeci de case, așa cum se întâmplă astăzi în Oradea, dacă s-a stabilit că proiectul este parte din strategia de „regenerare urbană”, dacă viziunea edilului cere un parc în acel loc, ba mai mult, chiar și atunci când un partener de casă al politicienilor locali îi convinge să demareze un parteneriat public-privat pe acea proprietate. Astfel, de unde nu se puteau face deloc exproprieri pentru proiecte majore, parlamentarii au trecut procedura în extrema cealaltă. Acum exproprierile se pot face pentru orice proiect pe care primarul sau șeful de județ le consideră importante, chiar dacă nu sunt”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei juridice și unul dintre contestatarii la CCR ai acestei legi. |
| |